Enako skrivnostni so Križaničevi in še posebno Gasparijevi tudi glede ciljev, pogojev in financiranja ukrepa. Na finančnem ministrstvu so nas za vsa pojasnila napotili kar h Gaspariju, pri njem pa, dokler shema ne bo potrjena v vladi, pojasnil ne dajejo. Odgovor smo prejeli na eno samo vprašanje, in sicer, ali držijo naše informacije, da so pripravo ukrepa zaradi pomanjkanja kadrov na ministrstvu zaupali zunanjim izvajalcem. Zatrdili so, da to ne drži.

Ključna dilema, na katero opozarjajo naši viri, da bi namreč shema utegnila speljati vodo na mlin gradbincem in ne kupcem stanovanj, pa ostaja nepojasnjena. Naši viri namreč opozarjajo, da naj bi z ukrepom, ki ga pripravljajo na ministrstvu za razvoj, država gradbincem posredno omogočila prodajo stanovanjskih nepremičnin po višjih cenah, kot pa bi te šle v prodajo brez posegov na trg. To seveda ni v interesu kupcev, čeprav tem država namerava omogočiti reprograme stanovanjskih posojil. Niti na ministrstvu za razvoj niti na ministrstvu za finance teh pomislekov niso želeli komentirati, prav tako ne odgovoriti na vprašanje, ali bo shema vsebovala kakršne koli varovalke, da ukrep na nepremičninskem trgu ne bo povzročil za kupce stanovanj škodljivih posledic.

Shema naj bi bila po nedavnih napovedih ministra Gasparija pripravljena do obravnave rebalansa proračuna v državnem zboru, torej do 16. julija. A v vladi je za zdaj še niso obravnavali, kdaj jo bodo, pri Gaspariju ne razkrivajo.

barbara.hren@dnevnik.si