Upam, da so zadeli. Sreča v nesreči je, da je bila nevihta v poznem popoldanskem času in ne večernem terminu,« je uvodoma pojasnil Luka Steiner, sekretar 14. mednarodnega mitinga Velenje, ki je letos potekal ob dnevu rudarjev, na njem pa je v sijajnem vzdušju sodelovalo 215 atletov iz 25 držav.

Vremenska napoved je zdržala, miting pa so namesto skakalci ob palici, ki so štart prestavili za uro in 45 minut, začele metalke kladiva. 17-letni biser slovenske atletike Barbara Špiler je znova dokazala, da se v mednarodni konkurenci dobro znajde, saj je z dosežkom 63,26 m zaostala le za Madžarko Divos. »Barbara ima zelo naporen urnik tekem, a velenjsko tekmo pač ne moremo izpustiti. V prihodnosti se bomo morali še bolj osredo točati na urnike,« pravi Vladimir Kevo, trener, ki je vzgojil olimpijskega prvaka Primoža Kozmusa. Le-ta je bil osrednja zvezda mitinga v Šaleški dolini, kladivo pa je poletelo centimeter manj kot 78 m. »Hvala vsem, ki ste me bodrili. V Velenju venomer uživam in tako je bilo tudi letos. Želim si, da bi na svetovnem prvenstvu v Velenju kla divo letelo dlje kot tokrat, ko 80 metrov še nisem sposoben vreči,« je bil dobre volje Primož Kozmus, ki se je v Velenje pripeljal s priprav na Bjelolasici, kamor se je vrnil takoj po nastopu.

»Spustil sem nastop na sredo zemskih igrah, da bi se do sve tovnega prvenstva v Berlinu čim bolj spočil. Bil sem malce negotov, saj sem do sobote treniral na polno. A velenjski adrenalin name očitno deluje dobro. Zelo sem za dovoljen,« je pojasnil metalec kro gle Miroslav Vodovnik, ki je sunil orodje le centimeter manj kot 20 m, kar je izjemen obet pred av gustovskim vrhuncem sezone in najboljši dosežek sezone orjaka iz Oplotnice.

Z najhitrejšim tekom sezone se je izkazal tudi šprinter Matic Osov nikar. S časom 10,40 na 100 m je bil najhitrejši v sezoni. »Sicer sem si želel v tem času kakšnih hitrejših rezultatov. A sem vesel, da sem v Velenju napravil korak naprej, ki mi bo dal zagon za nadaljevanje se zone,« je bil zadovoljen slovenski rekorder, ki je zaostal za nige rijskima šprinterjema.

Jure Rovan je prepričljivo zmagal v skoku ob palici, lestvico pa je postavil tudi na višino novega slo venskega rekorda 562 cm. Le-ta je bila za Brežičana previsoka ovira, najbližje uspehu pa je bil v tretjem poskusu. Znova se je z nepred vidljivostjo izkazal velenjski atlet Boštjan Buč, ki se ni pojavil na štartu teka na 3000 m z zaprekami, čeprav je zatrjeval, da bo nastopil pred domačo publiko. Odpovedal je tudi skakalec v višino Rožle Prezelj, ki je bil s preskočenimi 215 cm od norme za svetovno pr venstvo (228 cm) oddaljen »sve tlobno leto«. Letošnji velenjski mi ting si bo z grenkim priokusom zapomnil Boštjan Fridrih, ki si je na ogrevanju poškodoval stegensko mišico in ne bo tekmoval najmanj dva tedna. V Velenju se je pred stavila tudi Sabina Veit, ki je dva dneva prej na sredozemskih igrah v Pescari na 200 m zasedla drugo mesto, precej utrujena pa je včeraj zasedla tretje mesto.

Na štadionu Ob jezeru se je zbralo okrog 2000 gledalcev, med katerimi sta bili tudi Jolanda Čeplak, ki jo le še trije tedni ločijo do prvega štarta v sezoni, in Marija Šestak, ki bo sezono na prostem otvorila v torek v Lozani. Velenjska publika je vnovič dokazala, da se na atletiko spozna ter dala pri reditvi dodano vrednost, s katero je miting daleč največja atletska v Sloveniji.