A s tem, kje tekmujejo slovenski atleti (mimogrede, večina med njimi se bo zbrala drevi v Velenju, kjer bo najmočnejši atletski miting v sezoni na domačih tleh), se najboljši na svetu ne obremenjujejo. Večina le-teh, ki jih zanima glavna nagrada milijon ameriških dolarjev, se bo danes zbrala v Oslu. Nekatere med njimi, tudi prvi atletski zvezdnik sveta Jamajčan Usain Bolt, pa mitingi najvišje ravni na svetu ne zanimajo, ker imajo štartnine previsoke, da bi si jih lahko privoščili organizatorji.

Prireditelji največji spektakel napovedujejo v metu kopja. Razumljivo, glede na to, da je olimpijski prvak Andreas Thorkildsen doma v deželi simpatičnih pravljičnih trolov in bojevitih vikingov. Toda Thorkildsen, čigar atletska disciplina je v primerjavi s Kozmusovo precej priviligirana, ima v tej sezoni na grbi številne poraze. Le-te mu, podobno kot Kozmusu Madžar Krisztian Pars, povzroča ena in ista oseba - veliki skandinavski tekmec Tero Pitkämäki. Finec je Norvežana premagal tako na prvem letošnjem mitingu zlate lige v Berlinu, kjer bo avgusta svetovno prvenstvo, kot tudi v domačem Bergnu, kjer je na evropskem ekipnem prvenstvu tekmovala tudi Slovenija, a precej slabše kot Finci in Norvežani, ki so se uvrstili v elitno dvanajsterico evropske atletike.

"Vsak poraz je po svoje boleč. Zadnji na domačem terenu je bil še posebej, a k sreči ni odločal o ničemer, saj se je reprezentanca uvrstila v elitno divizijo evropske atletike, kar je bil osnovni cilj. Lahko obljubim le to, da bom danes storil vse, da ne premagam zgolj Tera, temveč tudi vse druge metalce kopja," je odločen Andreas Thorkildsen.

V disciplinah zlate lige se na prenovljenem štadionu Bislett obetajo številni zanimivi boji. Eden najzanimivejših bo nedvomno na 5000 m, kjer se bosta pomerili "tekmici D", kot Tirunesh Dibabo in Mesereth Defar imenujejo v atletskem svetu. Da se obeta izjemen boj, kažejo številke. Junija 2007 je Meseret Defar izboljšala svetovni rekord na 5000 m za osem sekund (14:16,63). Junija 2008 je Tirunesh Dibaba tekla neverjetnih 14:11,15. Odtlej je Defarjeva izboljšala osebni rekord na 14:12,88...