Letošnji termin mednarodnega mitinga, na katerem bo nastopilo 200 atletov in atletinj iz 25 do 29 držav (dokončna štartna lista bo znana danes), je nekoliko spremenjen. V Velenju so se z zvestim sponzorjem Premogovnikom odločili, da poteka v času dneva rudarjev, velikega mestnega praznika, na katerem starejši rudarji medse sprejmejo mlade sile. V tem času bo po svetu tudi nekaj državnih prvenstev, termin pa se križa tudi s sredozemskimi igrami ter uveljavljenimi mitingi po Evropi (Moskva, Lozana, Oslo in Madrid).

"V denarni sklad so všteta potovanja, štartnine, nagrade in bivanje. Zato bodo natančni stroški znani nekaj dni po koncu mitinga. A smo predvsem ponosni, da svoje denarne obveznosti izpolnjujemo na mestu, kar ni praksa po svetu. Zato se je dober glas o nas razširil, tako da tudi na ta račun dobimo kakšnega uveljavljenega atleta," je pojasnil Martin Steiner, direktor velenjskega mitinga.

"Pri sestavljanju štartne liste smo se osredotočili tudi na najboljše slovenske atlete. Tako bo imel Rožle Prezelj v skoku v višino lepo priložnost, da izpolni normo za svetovno prvenstvo (228 cm - op. p.). Olimpijski prvak Primož Kozmus, na katerega smo še posebej ponosni, da tekmuje pri nas, bo imel močno konkurenco v metu kladiva, izjemen pa bo tudi šprint na 100 m, kjer bo nastopil Matic Osovnikar. Kot si želimo, da bi Kozmus prvič v sezoni prav pri nas vrgel kladivo prek 80 m, Osovnikar tekel najhitreje v sezoni, privoščimo tudi Miroslavu Vodovniku, da kroglo prvič v sezoni sune prek 20 metrov," je pojasnil Luka Steiner, sekretar velenjske prireditve.

Velenjski miting se bo začel jutri ob 16.30 z moškim in ženskim skokom ob palici. V primeru novega državnega rekorda (561 cm), ki ga ima v lasti Jure Rovan, bo novi (stari) rekorder zaradi polnejšega žepa še bolj smeje zapustil štadion. Otvoritvena slovesnost bo ob 19.50, zadnji disciplini, štafeti 4 x 100 m, pa bosta po razporedu ob 21.45. Na mednarodnem mitingu, ki šteje za VN Vzajemne, se bo točkovalo devet ženskih disciplin ter 12 moških.