Značilna je podrejenost ekipi, znane vloge. Na VN Kranja, ki jo je dobil Gašper Švab (Sava), je bila nekakšna vmesna različica. Na državnem v Mirni Peči se je seveda taktiziralo po "slovensko".

Okoliščine v Mirni Peči, ki je drugič zapored gostila prvenstvo, so bile znova prav specifične. Prvenstvo poteka hkrati za kategorijo elite, ki ima izven meja veliko ceno, in do 23 let. Absolutnega prvenstva ni. Zaradi zasedbe, domačih ekip z desetinami kolesarjev ter legionarji iz številnih klubov, ki pa dirkajo vsak zase, pride do izredno zapletenih kombinacij. Zasedba Adria Mobil je kot v preteklih letih Perutnina Ptuj kot najboljša ekipa poskušala konkurenco ugnati z izmeničnimi napadi več kolesarjev. Na koncu jim je ostala velika zmaga Blaža Jarca. Kolesarji Save in Radenske nimajo tako močne zasedbe, a poskušajo vse narediti za najboljše posameznike Mahoriča, Stareta ter mlade v kategoriji U23. Torej dirkajo na dveh frontah. Tretja druščina so legionarji, ki nimajo za seboj pomočnikov, kot so vajeni v tujini, in so prisiljeni gledati vsak zase, kakšna kombinacija bo bolj ugodna.

Prav razmerja med profiji, ki ob svojem načinu dirkanja in boja na izpadanje z enim očesom gledajo tudi boj mladih do 23 let, so posebnost. Odločajo prijateljske naveze, ugled, moč in specifične sposobnosti posameznika, kar je vse omogočilo, da je bil v cilju mladi Blaž Jarc (Adria Mobil) prej kot stari mački. "Špan'c", ki je dobil vzdevek po Miguelu Indurainu, zmagovalcu Toura in specialistu za kronometer, je prav te okoliščine sijajno izkoristil. Strateg Adrie Milan Eržen je vseeno priznal, da dirke ni imel povsem pod kontrolo, ker je Robert Vrečer zaradi male potrebe zaostal in potem zaradi visokega ritma vodilnih nikoli ni več ujel in ko Nose zaradi sodelovanja v begu od štarta ni vzdržal.

Da pa lahko z izredno voljo, pomočjo borbenih mladih kolesarjev, vsestranskimi sposobnostmi in izjemno taktično zrelostjo vseeno zmagaš, je še enkrat dokazal Mitja Mahorič. "Zame je naslov prvaka zares zadoščenje, " je zatrdil 33-letni Ptujčan. "11. decembra lani sem izgubil ekipo, dobil mesto v Radenski, kjer je večina kolegov izredno mlada. Razočaran sem bil po dirki po Sloveniji, kjer sem bil v Beljaku močan za zmago, a ni šlo. Niti na Krvavcu nisem uspel. Sedaj sem dokazal, da še nisem star. Da moj 'diesel' zmore še vedno veliko," Ptujčan ni mogel skriti ponosa, da je drugič prvak po letu 2005.