Obramba je poizkušala doseči zgolj 12-letno zaporno kazen, vendar se je sodnik Denny Chin po ganljivih pričevanjih prič odločil, da podeli Madoffu najvišje kazni po vseh 12 točkah obtožnice. Madoff se je med sojenjem opravičil oškodovancem, ki jih je oropal življenjskih prihrankov in nekatere izmed njih s tem tudi dohodkov od pokojnine. Kljub vsemu je po izrečeni kazni v dvorani zavladal aplavz, mnogi izmed oškodovancev pa so celo planili v jok.

71-letni prevarant, ki je s svojo ponzi shemo investitorje oškodoval za 65 milijard dolarjev, je namreč obsojen na 150 let zapora. "Z bolečino se zavedam, da sem močno prizadel mnogo ljudi," je med sojenjem povedal Madoff in dodal: "Ko sem začel s ponzi shemo, sem mislil, da se bo hitro končala in da bom lahko poplačal vse investitorje."

Tik pred izrekom sodbe se je Madoff obrnil k občinstvu, med katerim je bilo mnogo takih, ki so izgubili vse svoje prihranke, in se opravičil. "Ne morem ponuditi nobenega izgovora za svoja dejanja. Kako opravičiti izdajo tisočih investitorjev, ki so mi zaupali svoje življenjske prihranke?" je tik pred obsodbo skesano spregovoril Madoff.

Obramba je sicer zahtevala mnogo milejšo kazen, in sicer 12 let, vendar se je sodnik po ganljivih pričevanjih oškodovancev odločil za najvišjo kazen po vseh dvanajstih točkah obtožnice. "Zločin je strašljiv," je ob izrečeni sodbi poudaril sodnik Denny Chin in ob tem dodal, da dejanje predstavlja izredno hudo zlorabo zaupanja. Visoka kazen bi po mnenju sodnika zato morala biti tudi opomin za vse, ki o tovrstnih prevarah razmišljajo. Izrečeno sodbo je občinstvo v dvorani pospremilo z aplavzom, ki ga sodnik niti ni poizkušal umiriti, mnogi izmed prevaranih investitorjev v dvorani pa so padli v jok.

Sojenje je potekalo v zelo napetem in čustvenem ozračju, saj so mnogi opeharjeni vlagatelji opisovali, kako so ostali brez prihrankov, nekateri celo brez pokojnin in tako vseh dohodkov. "Kako nam je lahko kdorkoli naredil nekaj takega. Je to sploh resnično? Nismo naredili nič narobe," se je spraševal upokojeni newyorški zaporniški paznik Dominic Ambrosino. "Morali bomo prodati svojo hišo in upati, da bomo lahko preživeli s socialno pomočjo," je dodal v brezupu. Madoff je ob tovrstnih izjavah zgolj povesil oči. "Naj bo zapor tvoja krsta," je Madoffu zaželel Michael Schwartz, 63-letni Tom FitzMaurice pa dodal: "Svojim otrokom si pustil zapuščino sramote."

V mrežo doslej največje finančne prevare, ki jo je kadarkoli izpeljal človek na Zemlji, so se ujeli ljudje vseh slojev, od običajnega delavca v avtomobilski tovarni do milijonarjev z Wall Streeta. Enega najbolj tragičnih primerov zavedenih vlagateljev predstavlja zgodba 65-letnega angleškega vojaškega častnika Williama Foxtona. Človek, ki je preživel vojne v Bosni in Afganistanu, ni zdržal pritiska zaradi izgube vseh življenjskih prihrankov in si je v februarju vzel življenje.

Največja uganka je, kako so lahko najbolje obveščeni ljudje in banke, kot je na primer ena večjih evropskih bank HBSC, verjeli in zaupali v nadpovprečne donose, ki jih je ustvarjal sklad. "Na pogled se je zdel zares prijeten in dajal je občutek nekakšnega starega očeta," je za BBC razložila Norma Hill, ki je Madoffu 21 let zaupala upravljanje vseh svojih prihrankov, zdaj pa prodaja hišo, saj je ostala brez pokojnine. Madoff je mnogo potencialnih investitorjev pripeljal tudi prek močnih socialnih mrež v judovski skupnosti, iz katere izhaja tudi sam, investicijski skladi pa so mu zaupali zaradi njegove preteklosti, ko je bil predsednik upravnega odbora tehnološke borze Nasdaq.

Kaj je nekoč glavnega moža Nasdaqa privedlo do tega, da je postal največji prevarant v zgodovini? John Maccabee, družinski prijatelj Madoffovih, pravi, da je nekoč običajnega pripadnika srednjega sloja iz newyorškega Queensa gnala predvsem želja po izhodu iz povprečnosti: "Želel je ven iz tega, vedno višje in višje."

srecko.zimic@dnevnik.si