Strelec v trapu Boštjan Maček je osvojil zlato

Slovenski strelec v trapu Boštjan Maček je na sredozemskih igrah v Pescari postal lastnik prve slovenske kolajne najbolj žlahtnega leska. Sedemintridesetletni strelec iz Prekmurja se je v finale šesterice najboljših strelcev iz prvega dela tekmovanja podal s četrtim dosežkom, v finalu pa je zasenčil vso konkurenco in slavil s 144 točkami.

Srebrno odličje je osvojil Italijan Giovanni Pellielo, bronasto pa Francesco Amici iz San Marina (oba 142).

Matej Žniderčič, drugi slovenski strelec na glinaste golobe, je tekmo končal na 14. mestu (112 točk).

Boštjan Maček je že prvi dan dokazal, da je v Pescaro prišel odlično pripravljen. Z izenačenim streljanjem - v vseh treh uvodnih serijah 25 strelov je zgrešil le po enega glinastega goloba - se je zavihtel na šesto mesto, drugi tekmovalni dan pa je svoj nastop le še nadgradil. V četrti seriji je dosegel 23, v zadnji maksimalnih 25 točk in se tudi na račun nekoliko slabšega nastopa njegovih tekmecev pred finalom šestih najboljših strelcev zavihtel na četrto mesto. Vodilni Fabbrizi in drugouvrščeni Amici (oba sta dosegla tudi rekord sredozemskih iger) sta imela dve, tretjeuvrščeni Pellielo pa točko več.

Maček se je v finalu brezkompromisno spoprijel z glinastimi golobi, kopico slovenskih privržencev, ki so se zbrali na strelišču Manoppello, je navduševal, tekmece pa jezil z zbranostjo in natančnimi zadetki ter dosegel 24 točk. V močni konkurenci - med drugim je nastopil svetovni prvak Pellielo, od danes naprej skupaj z Amicijem tudi nosilec mediteranskega rekorda, pa dva letošnja zmagovalca tekem za svetovni pokal: Hrvat Josip Glasnović in Španec Jesus Serrano Lara - je bil Maček najbolj natančen, tako da so prireditelji prvič na letošnjih sredozemskih prizoriščih zaigrali slovensko Zdravljico.

"V Pescari se nisem nadejal kolajne. Na sredozemske igre sem prišel neposredno iz San Marina, kjer sem opravil priprave in se udeležil nekaterih tekem. Očitno se je to obrestovalo, kajti v Pescari sem svojo formo le še stopnjeval," je uvodoma dejal Maček in dodal: "Po prvem dnevu, ki sem ga končal na šestem mestu, je bila moja edina želja, da se uvrstim v finale. V svoji taktiki nisem ničesar spremenil, tudi v finalnem nastopu ne, o močnih in slovitih tekmecih pa niti nisem preveč razmišljal. To je šport, kjer potrebuješ tudi kanček sreče, v Pescari pa je bila Fortuna na moji strani."