Letos je bil sicer sam s premočnim vetrom v hrbet že hitrejši, konec tedna je ameriški tekmec Tyson Gay na ameriškem prvenstvu dosegel čas 9,75, a z "burjo" v hrbet. V Euginu sta bila najhitrejša v sezoni še LaShawn Merritt na 400 m (44,50) in Lashinda Demus na 400 ovire (53,78).

Bolt je izjemno slabo štartal, tako da je bil do sredine proge v vodstvu Asafa Powell. V nadaljevanju se je najboljši športnik na svetu ogrel ter z nasprotnim vetrom (-0,2 m/s) dosegel prepričljivo najhitrejši čas. Da je minil tek brez presenečenj, sta poskrbela člana zlate olimpijske štafete Powell (9,97) ter Michael Frater (10,02), ki sta zasedla drugo in tretje mesto ter si priborila vstopnici za nastop na avgustovskem svetovnem prvenstvu.

"Ne strinjam se z ugotovitvijo, da sem štartal slabo. Zdi se mi celo, da zelo dobro. Mislim za ta del sezone, ko imam praviloma težave s štartom. Tudi tek je bil dober, tako da sem zelo zadovoljen," je pojasnil Usain Bolt, ki je v Kingstonu tekel na precej praznem štadionu, ter dodal: "Pričakujem, da bo forma vse boljša. V Kingstonu bi bil zadovoljen tudi z drugim mestom, a je vseeno zmaga slajša." Bolt se je dotaknil tudi izjave Tysona Gaya, ki je napovedal izboljšanje svetovnega rekorda Bolta na 100 m (9,69). "Težka bo. Še posebej, če gre za tekača, ki je bolj specialist na 200 m," je odgovoril Bolt.

Da je jamajško državno prvenstvo nekaj posebnega, kažejo tudi drugi rezultati. V šprintu na 100 m je bila najhitrejša olimpijska prvakinja Shelly Ann Fraser, ki je podobno kot Bolt dosegla najboljši izid sezone na svetu (10,88), veter v prsa pa je bil še močnejši (-1,5 m/s). "Po zelo slabi sezoni, se mi je končno izšlo. Veliko zaslug ima trener, ki me je uspel motivirati do te mere, da sem sploh tekmovala," je sijala od navdušenja Shelly Ann Fraser, ki je imela po olimpijski sezoni precej težav s poškodbami, še pred dvema mesecema pa je bila nazadnje operirana. Da so vrnitve po poškodbi zelo težke, se je prepričala olimpijska podprvakinja Sherone Simpson, ki je po poškodbi kolena na 100 m s časom 11,64 izpadla že v kvalifikacijah.

Da se o jamajškem prvenstvu govori na glas, je poskrbel tudi Isa Phillips, ki je na 400 m z ovirami tekel 48,05, kar doslej ni uspelo še nobenemu ovirašu na svetu. Nekateri drugi rezultati zmagovalcev oziroma najboljših treh v posameznih kategorijah pa so bili slabši. Tudi v slovenski atletiki je veliko atletov, ki bi se na Jamajki povzpeli na zmagovalne stopničke.