Za takšno dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora. Policija uradno včeraj ni pojasnila, kdaj naj bi Janša storil kaznivo dejanje, po neuradnih virih pa gre za Janšev nastop v oddaji Odmevi 25. februarja 2009, kjer je bral iz magnetograma (kot je sam rekel) sestanka predsednikov parlamentarnih strank iz avgusta 2007, ko so se pogovarjali o reševanju mejnega problema s Hrvaško. V studiu z Janšo je bila takrat predsednica LDS Katarina Kresal in Janša je v eter iz magnetograma citiral, kaj je Kresalova govorila na tistem sestanku.

Kasneje je Kresalova povedala, da je sestanek 27. avgusta 2007 v prostorih vlade potekal za zaprtimi vrati, da udeleženci niso bili obveščeni o tem, da se snema in da je LDS s podobnega sestanka nekaj dni prej prejela zapisnik z oznako zaupno. V kabinetu novega predsednika vlade Boruta Pahorja so nato iskali magnetogram, ki ga je v studiu bral Janša. Našli so ga na računalniku ene izmed uslužbenk in naj ne bi bil pravilno označen z oznako tajnosti.

Kot kaže, je policija Janševo ravnanje v Odmevih vendarle opredelila kot sum kaznivega dejanja. Ali je to storila na lastno pobudo ali pa je prejela kakšno prijavo, policija ni odgovorila, je pa iz vabila na zaslišanje jasno, da ima Janša status osumljenca. V nadaljevanju postopka bo zelo pomembno, ali bo Janša uspel dokazati, da ni citiral tajnih dokumentov, če magnetogram ni bil ustrezno označen kot tajen. V tem primeru res ni šlo za tajni dokument, kar Janša trdi že od februarja.

Janez Janša je sicer že 13. aprila 2007 (takrat je bil predsednik vlade, afera Sova je bila na vrhuncu) v TV oddaji Vroči stol povedal, da ima tajna služba Sova mobilno napravo za prisluškovanje telefonom. Ko smo to preverjali, se je izkazalo, da je ta naprava označena z najvišjo stopnjo tajnosti, torej to pomeni, da je Janša kot premier razkril državno tajnost. Policijo smo aprila 2007 vprašali, ali bo Janševo ravnanje preganjala. Dobili smo odgovor, da v opisanem dejanju ne vidijo znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Včeraj nam je policija ponovno odgovorila, da v takratnem Janševem dejanju ne vidi znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Dodati je treba še, da je bil Janez Janša leta 1988 aretiran in obsojen na vojaškem sodišču prav zaradi posedovanja tajnih vojaških dokumentov. Po političnih spremembah je bil rehabilitiran.