Italijani so še enkrat več pokazali, da so daleč od prave forme. Za razliko od "azzurrov", ki si prave priložnosti v prvem polčasu niso priigrali, so bili južnoameriški prvaki precej bolj konkretni. Že v deseti minuti je Ramires zatresel vratnico, ta se je tresla tudi v 33. po poskusu Lucia, Bayernov branilec pa je bil nevaren tudi nekaj trenutkov pozneje, ko se je izkazal Gianluigi Buffon.

Nato pa se je šele začel pravi brazilski stampedo. Najprej je Luis Fabiano v 37. minuti izkoristil slabo uigrano italijansko ožjo obrambo (zamudil je Fabio Cannavaro) in zadel za 1:0, v 43. minuti je isti igralec še enkrat več kaznoval napako italijanskih nogometašev, natančneje Danieleja De Rossija, ki je zgrešil žogo, v 45. minuti pa je po podaji Robinha Andrea Dossena zatresel lastno mrežo.

V drugem polčasu so nekaj več poskušali Italijani, toda šele v 64. in 66. minuti so prišli do prvih lepših priložnosti prek Simoneja Pepeja in Alberta Gilardina. Julio Cesar pa je ostal nepremagan. Na drugi strani so centimetri v 68. minuti po Kakajevem poskusu ločili Brazilce od četrtega gola.

Na drugi tekmi v Rustenburgu so Američani proti Egiptu pokazali zelo dobro igro. V odprti predstavi so se bolje znašli kot Egipčani, ki so sicer prvi zapretili prek Ahmeda Abdelghanyja, saj so ob kar nekaj priložnostih (Clint Dempsey, Michael Bradley, Landon Donovan) v 21. minuti tudi zadeli. Takrat se je v eni "glavnih" vlog znašel vratar Egipta Essam El Hadary, junak tekme proti Italiji, saj je takrat kar dvakrat izpustil žogo. Njegovo nezanesljivo lovljenje je unovčil Charlie Davies.

Že v 51. minuti bi morali Američani streljati z bele točke. Hani Said je namreč na golovi črti z roko preprečil zadetek Jozyja Altidorja, toda glavni sodnik, Novozelandec Michael Hester, ni dosodil najstrožje kazni. Le malce zatem je El Hadary, ki je po prvem zadetku spet deloval zanesljivo, obranil močan Bradleyjev strel, bil pa je nemočen v 63. minuti, ko so ZDA prav prek Bradleyja povišale na 2:0. Le osem minut pozneje so Američani povedli že s 3:0 in se tako z golom Clinta Dempseya z glavo prebili v polfinale.

Polfinalna para sta Brazilija - JAR in Španija - ZDA.

* Skupina B:
- izida:
Italija - Brazilija 0:3 (0:3)
Egipt - ZDA 0:3 (0:1)

- lestvica:
1. Brazilija 3 3 0 0 10:3 9 točk
2. ZDA 3 1 0 2 4:6 3
3. Italija 3 1 0 2 3:5 3
4. Egipt 3 1 0 2 4:7 3