V velikem finalu četverice je napadel Madžara Krisztiana Parsa kot še nikoli v tej sezoni. Z metom 77,34 je Kozmus prevzel vodstvo, a ga je Pars prehitel za 44 cm.

»Napadel sem, a je realnost takšna, da sem trenutno drugi na svetu. Sicer je bila tekma precej živčna. Prvi met sem želel vreči 70 m, a je letel malce manj,« je pojasnil olimpijski prvak. Blišč Kozmusovih enajstih točk za drugo mesto ni imel dolgega roka veselja. Sara Orešnik, ki ji v tej sezoni ne gre, je imela izjemno priložnost, da s povprečnim tekom na 400 m ovire pod 59 s Sloveniji priteče najmanj deset točk. A je pred ciljno ravnino padla, sicer pritekla do cilja, a čas 1:03,40 je zadostoval za zadnje mesto. »Groza. Zapela sem s prsti. Razočarana sem. Obetala sem si veliko, dobila pa nič,« je bila besna kot ris Sara Orešnik, ki je popravila vtis v nedeljski štafeti.

Edino slovensko zmago prvega dne je dosegla Snežana Rodić. S povprečnim skokom 13,44 je ugnala vso konkurenco. »Vesela sem mednarodne zmage. Razmere so bile vetrovne in težke,« je nasmejano pripovedovala slovenska junakinja prvega dne. Na seznamu slovenskih junakinj se je znašla še Sonja Roman, ki na 3000 m sicer nastopa le za reprezentanco. »Jezna sem na Turkinjo (Dudu Karakaya – op. p.). Med tekom sem deset metrov kar hodila, da bi šla tekmica naprej, a ni šla. Povrhu je od zadaj neprestano hodila po meni,« je po drugem mestu bentila Prekmurka, ki pa je vseeno v teku na 3000 m popravila osebni rekord za več kot pet sekund (9:03,99). Tekla je tako prepričljivo, da bi se lahko s treningom daljše discipline bržčas lahko približala rezultatu 8:50, ki zagotavlja vrhunske rezultate v Evropi. Po tekmi se je Turkinja Romanovi sicer opravičevala, a jo je Hodošanka vseeno nekam poslala.

V močni konkurenci skoka v daljino, ki ga je dobil Tommi Evila, edini Finec s kolajno na domačem SP leta 2005 v Helsinkih (bron), se je s tretjim mestom izkazal Boštjan Fridrih. »Res sem imel v najdaljšem poskusu (766 cm – op. p.) pomoč vetra, a je bilo vseeno precej težko. Sem moral zadnji korak pred odrivom kar precej skrajšati. Vesel sem, da sem svoje delo opravil dobro,« je bil zadovoljen Boštjan Fridrih, ki je blestel tudi v štafeti 4x100 m.

Med najboljšo trojico prvega dne sta se uvrstila še Sebastjan Jagarinec na 400 m, Miroslav Vodovnik v metu krogle in moška štafeta 4x100 m.