Moštva, združena v organizacijo FOTA, se niso strinjala z omejenim proračunom, medtem ko ga je FIA zagovarjala, češ da bo tekmovanje z omejenim proračunom bolj uravnoteženo in bodo tudi manjše ekipe lahko dosegle uspehe.

Odločitev je zgodaj zjutraj na prizorišču nedeljske dirke v Silverstonu obelodanilo osem moštev F1: Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull Racing in Toro Rosso. V sporočilu za javnost so zapisali, da so se za korak odločili, ker je FIA ignorirala želje večine moštev. „Ekipe niso imele alternative, kot da ustanovijo novo prvenstvo, ki bo po volji udeležencev in partnerjev.“

Obljubili so, da bo njihovo vodstvo transparentno, tekmovanje bo imelo točno določena pravila, prisluhnili bodo željam tako ekip kot tudi navijačev, gledalcem, partnerjem in vlagateljem pa bodo ponudili bolj ugodne pakete.

Medtem ko so omenjene ekipe napovedale ustanovitev novega prvenstva, sta ekipi Williams in Force India pristali na pravila FIA in potrdile udeležbo v uradnem prvenstvu za leto 2010. Prihodnjo sezono naj bi v formulo 1 vstopila še tri nova moštva, španska ekipa Campos GP, britanska ekipa Manor F1 in ameriška ekipa US F1.

FIA ne podpira izseljevanj

FIA se je že odzvala na napoved združenja FOTA. "Pri FIA smo seznanjeni z namero združenja FOTA. Smo razočarani nad takšnim dejanjem, vendar pa ne presenečeni, saj je FOTA že večkrat dokazala, da ne zna sklepati kompromisov v dobro avtomobilističnega športa. Jasno je, da so si pri FOTA že ves čas prizadevali in pogajanja peljali v tej smeri, da bi prišlo do takšne odločitve. Nikoli niso imeli namena sodelovati v dobro športa," so se odzvali pri FIA.

"Pri FIA v svetovnem prvenstvu ne želimo 'bitke z denarjem', namesto športnega boja, prav tako pa ne bomo dovolili združenju FOTA, da izsiljuje in vodi formulo 1," so še zapisali pri FIA in dodali, da bo skrajni rok za prijavo v SP 2010 potekel danes zvečer, FIA pa bo seznam moštev za SP 2010 objavila že v soboto.