Slučajno smo se časovno ujeli, saj potujem v Zürich. Grem na obisk in po nakupih," nam je okrog pol sedme zjutraj razlagala najbolj znana slovenska atletinja ter ob kavici dodala: "Poškodba kolena je kar huda. A že treniram. Ne znam vam točno odgovoriti, kdaj bom začela tekmovati. Upam, da čimprej." In poti so se razšle. Merlene je bila v zraku pet minut pred čarterskim poletom Brnik - Bergen, ki ga je zasedla slovenska atletska smetana, a brez Matica Osovnikarja, Primoža Kozmusa in Martine Ratej, ki so prišli na Norveško iz Ostrave, kjer so nastopili na mednarodnem mitingu.

"Se opravičujem, ker sem bil zjutraj tako nezgovoren. A tako rano preprosto ne funkcioniram," nas je ogovoril sosed na letalu Andrej Batagelj. Skoraj triurni let do Norveške je minil hitro, nekoliko se je vleklo le kratko "makadamsko" spuščanje s prekrasnim razgledom na neštete fjorde. Med letom je padel nov slovenski rekord v skoku v daljino. Batagelj ima namreč na potovanjih venomer s seboj 16 gigabajtni iPod, na katerem je naloženo marsikaj. Tudi igrica atletika in kot se za skakalca spodobi, se je Batagelj pomeril v skoku v daljino. Po dveh prestopih se je zbral in skočil - 843 cm. Torej tri centimetre dlje od slovenskega rekorda Gregorja Cankarja. Na tekmi je torej zmagal Andrej iz Švedske. "Izbral sem to državo, ker Slovenije pač ne morem," je pojasnil in dodal, da je njegova zaročenka Jolanda Čeplak v sredo na 600 m že tekla 1:30. Pravi, da bi bila na treningu na 800 m že sposobna izida med 2:04 in 2:05. Batagelj si v nedeljo zaradi spremenjenih pravil na evropskem prvenstvu ne bo mogel privoščiti dveh spodletelih poskusov. Po dveh zaletih bo moral imeti po novih pravilih namreč veljaven poskus, sicer bo diskvalificiran.

Prijavljanje v hotelu se je sicer nekoliko vleklo, a zaradi zgodnjega prihoda se ni zavleklo v pozne ure. Upravičeno nervozen je bil le direktor Atletske zveze Slovenije Boris Mikuž, ki je organizatorjem povedal, da sicer spoštuje njihov trud, a da je ta pač jalov. Ker je večino sob hotela Scandic zasedla že srbska reprezentanca, smo se morali nekateri preseliti v drug hotel, ki pa je bil oddaljen le 100 m. V popoldanskem času je sledil trening, na katerem pa od prijavljenih slovenskih atletov ni bilo Radmile Vukmirovič, ki si je v sredo na mitingu v Pordenoneju poškodovala stegensko mišico. Danes bodo imeli atleti generalko na bližnjem štadionu, kjer bo šlo v soboto in nedeljo zares. Kaj bodo prinesla nova pravila, bo jasno šele po koncu tekmovanja.