"Res je, da so novosti velike. A naš cilj ostaja enak. Napredovanje v superdivizijo evropske atletike. Za to se bo treba v Bergnu uvrstiti med najboljše tri. Lani je bilo sicer točkovanje drugačno in smo veliki cilj zgrešili zgolj za enajst točk. Letošnja oteževalna okoliščina je, da imamo zaradi poškodb na papirju nekoliko slabšo reprezentanco, a sem prepričan, da smo se sposobni uvrstiti med prvo trojico in se prebiti med najboljših dvanajst evropskih reprezentanc," je uvodoma pojasnil Peter Kukovica, predsednik Atletske zveze Slovenije.

Predsednik strokovnega sveta AZS in tehnični vodja slovenske reprezentance Martin Steiner je uvodoma pojasnil, da je za slovensko atletiko že samo nastopanje v prvi ligi uspeh, a da morajo biti cilji pač najvišji. "Žal je Slovenija premajhna, da bi imeli adekvatne zamenjave za Damjana Zlatnarja, Brigito Langerholc in Marijo Šestak. Prepričan sem, da novosti ne bodo zdržale niti eno leto in se bodo že naslednje leto spremenile. A so, kakršne so. Najvažneje pa je, da so za vse enake," je nadaljeval Steiner.

Zaradi številnih nastopov po evropskih mitingih se novinarjem včeraj ni predstavila kompletna slovenska reprezentanca, a je bila udeležba kljub temu dobra. "Tekla bom v dveh disciplinah. Po navadi se z ritmi tekov nisem obremenjevala in sem pač tekla v ospredju. Tako bo tudi tokrat. Želim si Sloveniji priteči čimveč točk," je napovedala Sonja Roman, poleg Nine Kolarič največje letošnje pozitivno presenečenje slovenske atletike. "Glede na to, da skačem konstantno, bi se morala uvrstiti med najboljših šest skakalk, ki bodo imele še tretji skok. Upam na najboljše," je dopolnila Kolaričeva, ki je na nedavnem vojaškem SP postavila tekmico v vrsto, kot se za častnico spodobi. "Res je, sem precejšnja dolžnica. Upam, da bom v Bergnu pokazala, da so bili garaški treningi uspešni," pa je pojasnila zadnja leta najboljša slovenska "enokrožna ovirašica" Sara Orešnik, doma s Šentjošta nad Horjulom, kjer je pred dnevi v vročini marsikateremu udeležencu malega kolesarskega maratona Franje v vročini jemalo dih.

"Ko sem si ogledal štartno listo, dva skakalca odstopata, drugi pa smo si blizu. Naredil bom vse, da priskačem čimveč točk," napoveduje Boštjan Fridrih, ki bo poleg skoka v daljino tekmoval tudi v štafeti 4x100 m, Sebastjan Jagarinec pa je razkril preprost recept: "Državni rekord bi Sloveniji prinesel precej točk."

Albert Šoba, večkrat najboljši slovenski trener leta tretjega tisočletja, pravi, da se pripravljenost Matica Osovnikarja izboljšuje, za Pio Tajnikar pa ne napoveduje čudežev, saj je dobila "wild card" za nastop šele tik pred zdajci. "Slovenska reprezentanca je v preteklosti večkrat pokazala, da je homogena, da se atleti med seboj razumejo. Upam, da bo tako tudi v Bergnu. Če bo, se bomo lahko merili s precej večjimi in na papirju močnejšimi državami," pravi Berč.

Vremenska napoved v Bergnu je daleč od poletne. Napovedane so temperature do 15 stopinj Celzija s precej dežja in vetra. Kolcanje po lanskih enajstih točkah, ki bi prinesle nastop v superdiviziji, ki bo tekmovala v vroči Leirii na Portugalskem, je tako še večje.