Nekatere mladenke pač le podirajo tabuje, da tudi malce bolj ekstremen šport ni za mlada dekleta. A če bi mladi fantje vedeli, da teče na Ratitovec tudi aktualna mis slovenskega športa Ajda Sitar, bi morda kakšen več zavil na planinske poti. Verjetno bodo snubci izgubili voljo, da bi ji sledili, če zapišemo, da je za pot s Prtovča, idilične vasice, v nedeljo zatrpane z avtomobili, do Krekove koče na Ratitovcu (3,8 km, 630 m višinske razlike) potrebovala 36 minut in 23 sekund. Domžalska atletinja je osvojila tretje mesto in se (teoretično) uvrstila v reprezentanco. Od nje sta bili hitrejši Kaja Obidič in Katja Kozjek. Beseda teče o 12. gorskem teku na Ratitovec (AD Železniki), ki je veljal kot državno prvenstvo v teku navkreber in kot izbirna tekma za nastop na evropskem prvenstvu. Tek velja za enega bolj zahtevnih pri nas. Za člane je od teka iz Železnikov na Ratitovec (12 km, 1170 metrov višinske razlike) zahtevnejši le tek na Grintovec. Tudi cilj 1642 metrov visoko pove veliko. Poleg tega je zadnji del, tam kjer tečejo mladinke, najbolj strm.

Udeležba je bila tokrat izbirna. Celo vzor tistim izbirnim tekmam na atletski stezi, kot je med potjo na vrh pripomnil eden od uglednih trenerjev. Mitja Kosovelj, naš najboljši gorski tekač in vse bolj tudi najboljši maratonec, je s časom 1,05:39 kar za slabe tri minute prehitel lanskega »plezalskega« prvaka z Grintovca Simona Aliča. »Mitja sem že spodaj na ravnini spustil naprej. Proti njemu na tej progi nimam veliko možnosti,« je pripomnil Simon Alič, ko smo se vračali v dolino. Zanimivo, da Kosovelj svojega rekordnega časa v vročem vremenu ni izboljšal. Rekordno nio tekle niti članice s Podlonka (7 km, 870 m). Lucija Krkoč je v zgornjem strmem delu ušla klubski kolegici, tudi rekorderki trase Mateji Kosovelj, ki se vrača po poškodbi. Vmes se je vrinila še Valerija Mrak.

V reprezentanco za EP v Telfesu v Avstriji se je uvrstila tudi ena najbolj vsestranskih atletinj Daneja Grandovec. Tako bo reprezentanca izredno močna. Kosoveljeva je lani na EP osvojila četrto mesto, Krkočeva je bila mladinska prvakinja 2007, Gradovčeva šesta na SP. Zanimivo, da sta se v člansko reprezentanco uvrstila tudi izkušena Jože Čeh in Igor Šalamun, oba imata že več kot 20 nastopov za reprezentanco.