Omenjena arheološka izkopavanja so že tretja po vrsti, odkar je bila leta 1974 zunaj Xiana, antičnega glavnega mesta Kitajske, odkrita grobnica prvega kitajskega cesarja. Strokovnjaki si želijo odkriti čim večje število kipov in tako povečati dosedanjih tisoč. Posebno pozornost bo namenjena konzerviranju polihromacije, to je naslikanih detajlov, ki so v minulih stoletjih skorajda povsem zbledeli.

Arheologi bi radi odkrili kar največje število kipov tako imenovanih visokih uradnikov, ki so še posebej redki, večino kipov namreč sestavljajo strelci, konjenica, navadni vojaki, konji, kočije in orožje.

Direktor muzeja, ki hrani omenjene kipe in ga vsako leto obišče na tisoče ljudi, je dejal, da prav konzerviranje predstavlja strokovnjakom največji izziv, zato se je vodstvo muzeja povezalo z oddelkom za konzerviranje ene izmed nemških univerz in skupaj bodo poskušali najti ustrezno tehniko, ki jim bo pomagala ohraniti barve na kipih.


Domneva se, da naj bi bilo v grobnicah vsega skupaj osem tisoč kipov iz terakote, ki so v velikosti človeka, zato strokovnjaki pravijo, da naj bi nastali po živih modelih. Izdelani so z izjemno natančnostjo in niti dva med njimi nista enaka.

Grobnice z omenjenim zakladom je dal postaviti cesar Qin, ki je umrl leta 210 p.n.š.. Poleg omenjenega čuda je začel graditi še Kitajski zid, zgradil je ceste in definiral pisano besedo.