Čeprav so bili košarkarji iz Orlanda na večini tekem finala povsem enakovreden tekmec, se je zaključno merjenje moči končalo s prepričljivim skupnim izidom 4:1. Los Angeles Lakers so peto tekmo v Orlandu dobili z 99:86.

Lakersi so si petnajsti naslov v zgodovini kluba zagotovili že v prvem polčasu, ko jim je uspel delni izid 16:0, posledično vodstvo z dvanajstimi točkami, ki so ga v drugem delu suvereno zadržali. Čeprav je bil Kobe Bryant s 30 točkami najboljši strelec tekme, so se v drugem polčasu pri Lakersih izkazali tudi manj renomirani igralci. Lamar Odom je dosegel 17 točk in zbral 10 skokov, Trevor Ariza je prispeval 14 točk, Derek Fisher pa trinajst. Španski zvezdnik Pau Gasol je dosegel 14 točk in imel 15 skokov.

Na strani Orlanda, ki je imel tokrat nizek odstotek zadetih metov z razdalje (8:27), slabo pa se je s tekmecem kosal tudi pod obročema, je pet igralcev doseglo dvoštevilčni točkovni izkupiček. Osemnajst točk najbolje plačanega posameznika v moštvu Rashada Lewisa, 12 Raferja Alstona, Hedayeta Türkogluja ter Courtneyja Leeja in enajst Dwighta Howarda je bilo premalo za razpoloženo zasedbo iz Kalifornije.

Zadnji zvok sirene na tekmi je sprožil val navdušenja med igralci in vodstvom Lakersov. Kobe Bryant je na novinarski konferenci hitel povedati, kako mu je odleglo, da je naslov osvojil brez Shaquilla O'Neala, ki je v času igranja v Kaliforniji veljal za najbolj dominantnega igralca lige. Njuno rivalstvo v moštvu je bilo tako močno, da je moral O'Neal zapustiti ekipo.

"Končno lahko ovržem vse te idiotske kritike. To je največ kar smo lahko naredili. Veliko smo se žrtvovali, vendar ta naslov bo zlahka pomagal, da pozabim na vse trpljenje," je dejal Kobe Bryant, ki je bil prvič v karieri, čeprav je to že njegov četrti naslov, izbran za najkoristnejšega igralca finala.

Da je v njunem prepiru prvi odnehal pametnejši, je Shaquille O'Neal dokazal takoj po tekmi, ko je preko Twitterja, spletnega socialnega omrežja, med prvimi čestital Bryantu. "Čestitke Kobe. Zaslužil si si ga. Odlično si igral in zdaj v miru uživaj."

Kar trikrat več naslovov kot Bryant ima Phil Jackson, ki se je tako dokončno zapisal med legende lige NBA. Deset prstanov je osvojil kot trener, s čimer je na večni lestvici prehitel trenersko legendo Celticsov Reda Auerbacha, dva pa je osvojil še kot igralec v začetku sedemdesetih v dresu New York Knicks.

"Eno cigaro bom pokadil tudi v spomin na Reda. Bil je izjemno prijeten možakar," je povedal Jackson, nato pa se zahvalil igralcem. "Vse se vrti okoli igralcev, moja vloga je zgolj motivatorska, zato si čestitke v prvi vrsti zaslužijo Kobe, Derek, Pau in ostali. Veseli me, da je Kobe spoznal, da liderji ne samo dobivajo, temveč morajo tudi veliko dati. Prav to dejstvo, ga je naredilo boljšega igralca in velikega vodjo," je dodal Jackson.

Delež pri petnajstem naslovu Lakersov si lasti tudi Saša Vujačič. Čeprav 25-letni Mariborčan v finalu ni imel enake vloge kot v rednem delu lige - tedaj je imel povprečje 16,2 minuti na tekmo, v finalu pa zgolj 4,3, ga zmagovalni prstan uvršča med nesmrtnike. Postal je tretji Slovenec z naslovom v ligi NBA po Radoslavu Nesteroviču (2005) in Beno Udrihu (2005, 2007).

Poraženci finala so dvorano zapustili sklonjenih glav. Prvi zvezdnik moštva Dwight Howard, ki bi moral biti protiutež Bryantu, je po tekmi dejal: "Boli. Zelo boli. Vendar se bomo iz tega poraza marsikaj naučili. Najprej moraš izgubiti, da lahko nato zmagaš." Trener Orlanda Stan Van Gundy pa je dodal: "Fantje so se borili, vendar je imel naš tekmec vedno pripravljen odgovor."

Izjave po tekmi

Phil Jackson (trener Jezernikov): "Osvojiti deseti naslov prvaka je zanesljivo dosežek, o tem ne gre dvomiti. A, kot sem že velikokrat povedal, je to pustolovščina in sama pot do naslova je prav toliko pomembna kot sam naslov. To je zame pomembno, da lahko gledam na te mlade moške, ki so postali resnično dobro moštvo. V spomin na Reda Auerbacha bom nocoj prižgal cigaro. Bil je velik človek."

Stan Van Gundy (trener Orlanda): "Ne vem, če lahko kdorkoli potolaži košarkarje. To je zelo, zelo težko. Ne bom veliko govoril. Zahvalil bi se rad fantom za vse, kar so naredili, v veliko veselje mi je bilo delati z njimi. Glede Jacksona pa ostajam brez besed. Povejte mi, koliko trenerjev se lahko pohvali z 51 zmagami na tekmah končnice. Rečeno je bilo, da je zmagal, ker je imel toliko velikih igralcev na razpolago, a povejte mi, katero moštvo lahko zmaga brez enega ali več odličnih košarkarjev? Nobeno! Poglejte v svoje beležke. Nič drugega nimam za povedati."

Kobe Bryant (center Jezernikov, MVP finala): "Še nisem slišal kritike, kar je verjetno dobra stvar. Z mojih ramen se je odvalil velik kamen. Ko samo pomislim, koliko težkih trenutkov smo preživljali v zadnjih letih, ko smo izgubljali v finalih in zdaj smo se vrnili kot prerojeni in dosegli to, kar smo dosegli, zmagali in postali veliko boljša ekipa v obrambi. Vse to se mi zdi kot sanje. To je neverjetno. Prvič se je zgodilo, da sem naslov osvojil brez Shaqa, kar je odgovor vsem tistim, ki so mislili, da brez njega ne bi mogel nikoli zmagati. S tem sem jim dokazal, da niso imeli prav. Ta kliše je bil precej boleč in prav ničesar nisem mogel storiti, da bi se ga znebil."