Včeraj je plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder v zadnji disciplini dneva na 1500 prosto s 16:38,34 dosegla nov slovenski rekord in si kot zadnja priborila pravico nastopa na svetovnem prvenstvu, saj je bil prav kranjski miting zadnji za doseganje norm za uvrstitev v različne reprezentance.

Odrova se je za mesto v reprezentanci borila z Radovljičankama Tejo Zupan (16:45,46) in Nejo Škufco (16:46,99), ki sta si normo priplavali lani. Ob Odrovi si je vozovnico za "zadnji vlak" v Rim priplavala tudi Zupanova, lani daljinska plavalka na OI v Pekingu, ki je nastop potrdila z drugim mestom. "Na rekord nisem računala, želela sem si doseči le normo za Rim, čeprav se mi zdi, da sem za SP morda tudi še malo premlada. Moj glavni cilj letos bo mladinsko prvenstvo v Pragi, kjer se s tem izidom lahko borim tudi za medaljo, nato se bom seveda skušala pripraviti še za Rim," je po nastopu povedala še ne 15-letna Korošica.

Pred tem so gledalci pričakovali predvsem troboj Avstrijca Mateja Hunorja, Triglavana Emila Tahiroviča in Koprčana Matjaža Markiča na 100 prsno. Na tekmi se je pokazalo, da gre le za dvoboj, saj je Markič znan po tem, da ne odplava dobro 100-metrske razdalje, če ni dovolj spočit. Na obratu je še vodil Tahirovič, v drugem delu pa ga je avstrijski reprezentant prehitel. Solidno je nastopil tudi Luka Turk, ki je na 400 prosto zmagal z izidom pod štirimi minutami, za trening pa je ob koncu dneva slavil še na 800 prosto. Dober dosežek je s 4:16,67 na 400 prosto uspel tudi Triglavanki Niki Karlini Petrič, predvsem pa je lepo presenetil mladi Triglavan Matjaž Zorman, ki je z 2:06,57 slavil na 200 delfin in vse kaže, da bo Triglav kmalu dobil konkurenčnega naslednika za Aleša Aberška, slovenskega rekorderja v tej disciplini, ki je svojo plavalno pot sklenil na sobotnem delu tekmovanja. Zorman si je tako kot Fužinarjev Rok Sagmeister priboril pot na mladinsko EP v Pragi.

Tudi v soboto je bilo dogajanje zelo zanimivo. Aberšek je še vedno edini slovenski plavalec, ki je 200 delfin preplaval v manj kot dveh minutah. Za poslovilno tekmo je reaktiviral Ljubljančana Igorja Majcna, Jureta Bučarja in Matica Lipovža, Koprčana Jureta Melona, Mariborčana Matjaža Pernata in Blaža Medveška ter edinega še aktivnega soplavalca iz reprezentančnih vrst Marka Milenkoviča. Osmerica plavalcev se je "udarila" na 50 metrov delfin. Na koncu je zmaga pripadla Aberšku, čeprav ga je sprva za stotinko sekunde ugnal veteran Majcen, a so časomerilci ugotovili napako in izid popravili.