"Četverec še ne deluje tako, kot si želimo. Pozna se, da smo na začetku sezone večino treninga opravili v skifu in dvojnem dvojcu, tudi v dvojni četverec smo se nekajkrat usedli. To je sicer še vedno veslanje, vendar tehnika je drugačna, kot je v četvercu brez krmarja. Večino težav smo že odpravili, nastop na mednarodni regati pa še ni bila prava tekma, ker smo še vedno v polnem treningu. Prva resna preizkušnja bo konec tedna prva tekma svetovnega pokala v Münchnu, za katero moramo izboljšati zlasti finiš, torej zadnjih 400 metrov. V soboto čoln še ni letel tako, kot nam je lani," je začel klepet Rok Rozman, ki je bil najprej posebej navdušen, da bo v nedeljo tekmoval v osmercu, v katerem so prvič nastopili na mednarodni regati v Essnu, kjer pa jim ni šlo po načrtih. Po dobrem nastopu in drugem mestu na Bledu je spremenil mnenje.

"Presenetili smo sami sebe. Morda je čoln tako dobro letel, ker smo člani četverca sedeli eden za drugim, ritem pa je dajal Tomaž Pirih, ki nikoli ni obremenjen s tem, da čoln ne gre, ampak dviguje ritem. V športu ne popustiš, ko si v ospredju, res pa smo v finišu postrelili vse naboje. Tokrat je bila tekma res užitek. Morda bomo v njem nastopili ob koncu sezone na evropskem prvenstvu," je dodal Rok, ki si je letos s soborci zastavil visoke cilje: "Ker je treba napredovati iz sezone v sezono, je cilj na svetovnem prvenstvu v Poznanju kolajna. Doslej smo bili peti na svetovnem prvenstvu in četrti na olimpijskih igrah, zato želimo biti letos najmanj tretji, nič pa ne bi imel proti, če bi bili tudi drugi ali prvi."

Rok je v veslanje prišel iz hokeja na ledu, ki sta ga v mladosti igrala tudi brata Pirih, medtem ko je bil Kolander tekač na smučeh. Rozman je bil med zelo obetavnimi hokejisti, v mlajših kategorijah tudi slovenski reprezentant in vrstnik Anžeta Kopitarja, s katerim je igral tri sezone. Z veliko pozornostjo je spremljal finale v ligi NHL. "Odločilne sedme tekme v noči s petka na soboto nisem gledal, ker sem imel dopoldne tekmo, a sem zjutraj takoj izvedel vse, kako je Pittsburgh porazil Detroit. Nisem imel favorita, a mi je kar všeč, da je zmagal Pittsburgh, ki je prav tako železarsko mesto, kot so Jesenice," se je o hokeju razgovoril Rok, ki ga včasih še zagrabi, da bi igral hokej, predvsem pa ga veliko raje igra, kot pa gleda. Po olimpijski sezoni se je znova posvetil študiju biologije, saj je bilo spomladi nekaj več časa za knjige, ker ritem ni bil tako divji kot lani zaradi Pekinga.

Njegova velika ljubezen so ptice. "Gledam jih iz čolna, prav med regato sem opazil polarnega slapnika, ki je k nam zašel iz severnega polarnega kroga, kar je veliko presenečenje. Pravi raj za opazovanje ptic je bil lani na Floridi, kjer smo bili na pripravah in sem več gledal naokrog, kot pa v čoln. Na svetu je 9000 različnih ptičev, okrog 200 jih prepoznam po oglašanju. V gozd lahko greš z daljnogledom, a ne boš videl nič, zato ti preostane, da se usedeš na tla in poslušaš," je dodal Rok.