Berlin je gostil prvo letošnjo tekmo prestižne zlate lige, kar je bil uvod v vrhunec sezone s SP, ki ga bo med 15. in 23. avgustom prav tako gostila nemška prestolnica.

Prvo presenečenje je znova pripravila Fridrihova, letošnja evropska dvoranska prvakinja. Nemka je dolgo iskala priložnost, da bi prehitela Hrvatico Blanko Vlašić, svetovno prvakinjo. To je dobila na višini 2,06 m, kar je preskočila v prvem poskusu, Hrvatica pa ne. Slednja je zato svoja zadnja dva poskusa pustila za naslednjo višino. Tedaj je bila letvica na 2,09 m, kolikor je za svetovni rekord 30. avgusta 1987 skočila Bolgarka Štefka Kostadinova. Vlašićeva, ki je lani izgubila olimpijsko zlato po 34 zaporednih zmagah in na koncu sezone še udeležbo v milijonski zlati nagradi po porazu prav na zadnjem mitingu zlate lige, je obakrat podrla in ostala druga (2,03 m). Fridrihova je po lanski zmagi v Bruslju še drugič zapored slavila na najprestižnejši seriji mitingov in obenem izboljšala 18 let star nemški rekord Heike Henkel.

Isinbajeva, olimpijska zmagovalka, svetovna in evropska prvakinja ter svetovna rekorderka, si je pred dvema letoma milijon dolarjev razdelila z Richardsovo. Tokrat je napovedala, da bo skušala ta podvig ponoviti, saj je v skoku s palico slavila s 4,83 m pred Poljakinjo Moniko Pyrek (4,78 m). Štiriindvajsetletna Richardsova je z zanesljivo in prepričljivo zmago v teku na en stadionski krog napovedala, da se bo letos, tako kot pred dvema in tremi leti, ponovno potegovala za zmage na vseh mitingih zlate lige. Po opreznem startu je v drugi polovici teka naravnost eksplodirala in izboljšala svoj prejšnji izid sezone (49,86). Sekundo in pol je zaostala Amantle Montsho iz Bocvane (50,94), še več kot sekundo pa Rusinja Julija Guščina (51,10), vodilna na začetku teka.

Čeprav tek na 100 m letos šteje za zlato ligo, pa je večina najboljših sprinterjev izpustila nastop v nemški prestolnici na čelu z Jamajčanom Usainom Boltom, trikratnim olimpijskim zmagovalcem iz Pekinga in prav tako trikratnim svetovnim rekorderjem (100, 200 in 4 X 100 m). Zaradi priprav na SP in s tem prilagojenem programu tekem ni bilo nikogar iz lanskega pekinškega olimpijskega finala. Nihče izmed prisotnih sprinterjev se ni spustil pod deset sekund, tej meji pa se je najbolj približal Daniel Bailey iz Antigve, sicer partner Bolta na treningih. Ženski tek na 100 m je pripadel olimpijski podprvakinji Kerron Stewart z Jamajke.

Olimpijski prvak v metu diska, Estonec Gerd Kanter, ni dovolil presenečanja (67,88 m). Norvežan Andreas Thorkildsen in Finec Tero Pitkämäki sta se znova "udarila" v metu kopja. Dvoboj največjih tekmecev zadnjih let je na koncu dobil Pitkämäki (86,53 m), Thorkildsen pa je vrgel največ 85,48 m.

Choge je na modri stezi le za stotinko zaostal za 24 let starim rekordom mitinga, ki ga je dosegel legendarni Maročan Said Aouita. Etiopijec Kenenisa Bekele, olimpijski zmagovalec na 5000 in 10.000 m. Bekele je bil že udeležen v zlati nagradi, vendar pa v letu 2006, ko so prvič in zadnjič pripravili "dve ligi" za nagrado, v prvi z vsemi šestimi zmagami so bili Jamajčan Asafa Powell (100 m) in Američana Jeremy Wariner ter Richardsova (oba 400 m), po pet zmag in 83.333 dolarjev pa so zbrali Bekele, Etiopijka Tirunesh Dibaba (5.000 m) in Panamec Irving Saladino (daljina). Bekele je na pet kilometrov tokrat zmagal s 13:00,76.

Letos bodo milijon dolarjev ponovno razdelili med zmagovalce vseh šestih zlatih mitingov, če pa nikogar ne bi bilo, ki bi bil tako uspešen, kar bi se primerilo prvič v zgodovini, pa bi že pet zmag zadostovalo za zlato nagrado, ki pa bi bila za polovico manjša (500.000 dolarjev). V igri za največji delež so z zmagami ostali Bailey (100 m), Bahamčan Chris Brown (400 m), Bekele (3000 ali 5000 m), Američan Dexter Faulk (110 m ovire) in Pitkämäki (kopje) ter Stewartova (100 m), Richardsova (400 m), Američanka Damu Cherry (100 m ovire), Friedrichova (višina) in Isinbajeva (palica).

Zlata liga se bo nadaljevala 3. julija v Oslu, 10. julija v Rimu, 17. julija v Parizu, 28. avgusta v Zürichu in končala 4. septembra v Bruslju.