Tomaž Pirih, Rok Rozman, Rok Kolander in Miha Pirih, lani četrti na olimpijskih igrah v Pekingu, so imeli tokrat na jubilejnem 15. memorialu nadpovprečno težko delo, na koncu pa so vendarle za dober čoln ugnali mlado posadko Nemčije in mariborskih Dravskih elektrarn ter poskrbeli za 14. zmago slovenskega četverca na tej tekmi. Nemci so si srebro zagotovili šele po fotofinišu. "To tekmo vedno vzamemo resno in vselej je na njej tudi malo pritiska, saj mora prav ta pokal ostati doma. Sam nastop je bil dober, manjka nam še tisti pravi zaključek, sicer pa je bila razlika 200, 300 metrov pred ciljem že tudi nekaj večja, a nam na koncu ni bilo treba veslati na vso moč. Sicer pa smo pričakovali težko tekmo, vedeli smo, da so Nemci blizu, zelo lepo pa so presenetili predvsem mladi Mariborčani," je nastop pokomentiral Tomaž Pirih, ki je prav noč pred tekmo končno domov dobil tudi novorojenca in priznal, da je bila to prva od neprespanih noči, ki ga očitno čakajo.

Presenečenje prvega dne so bili prav Mariborčani Rok Gradišnik, Blaž Velcl, Marko Grace in Jernej Jurše, saj je blejska javnost pričakovala zmago prve slovenske posadke z velikanskim naskokom, na koncu pa se je pokazalo, da so Mariborčani sestavili zelo konkurenčen čoln, ki bo imel visoke cilje na letošnjem prvenstvu za mlajše člane. "Tudi sam sem pričakoval večjo razliko, ne glede na to, da prva posadka še ni v pravi formi. Nastop reprezentančnega čolna ni bil slab, kar potrjujejo primerjave izidov z dvojnim četvercem in dvojnim dvojcem, večje presenečenje pa je bil res dober nastop Mariborčanov," je po tekmi pokomentiral slovenski selektor Miloš Janša.

Med reprezentančnimi članskimi posadkami sta se na progo prva podala brata Jan in Luka Špik v dvojnem dvojcu in z velikim naskokom premagala Žigo Piriha in Mateja Rojca, kombinacijo Bleda in Ljubljanice. "Čas 6:23 je v redu, a ne znam oceniti forme. Z Janom vseskozi nekaj popravljava, a je lahko tudi kot pri Ferrariju, kjer vseskozi skrbijo za izboljšave, dirkalnik na tekmah pa ne gre," Luka Špik ni znal pravilno oceniti nastopa. Njegov mlajši brat Jan pa: "Ni se mi zdelo slabo. V drugem delu sva malce popustila, čeprav smo se s trenerjem zmenili drugače, a verjetno sva z Luko popustila podzavestno, ko je bila prednost dovolj velika. Za širšo oceno bi rabila tršo konkurenco in morda bova jutri lahko rekla več po tekmi dvojnih četvercev." Jan je priznal tudi, da se mu zdi, da čoln zdaj, ko sta zamenjala mesti, drsi lepše po vodi: "Imava bolj stabilen zavesljaj in boljši ritem. Morda tudi zato, ker je Luka spet v vlogi, v kateri je bil zdaj celo desetletje."

Pričakovano zmago je dosegel tudi Iztok Čop, ki je v dvojnem četvercu nastopil skupaj z Mariborčani Janezom Zupancem, Janezom Juršetom in Gašperjem Fistravcem. Na koncu se je izkazalo, da je bila precej težja od pričakovanj, saj so Slovencem z veliko napako, oziroma t.i. zajetim rakom, do prvega mesta pomagali Hrvati, ki so se 200 metrov pred ciljem povsem ustavili. "Takrat so bili že kakšen meter pred nami," je po tekmi povedal Čop in dodal, da je bil tokrat zadovoljen le s prvo polovico proge: "Do takrat je bila vožnja blizu optimalni in nabrali smo si že veliko prednost, ki pa je nismo znali obdržati. Razlogov zato niti ne poznamo. Vsekakor bomo morali to popoldan in jutri popraviti." Čop je prav tako priznal, da ne pomni, kdaj je imel nazadnje doma tako močno tekmo. "Termin je zaradi bližine Münchna malce neugoden, a tako mi kot Hrvati potrebujemo močne tekme, da vidimo kako gre čoln, ko gre zares."

Slovenci smo imeli svoje zastopstvo tudi med skifisti, kjer je zmagal Avstrijec Ralf Kreibich, drugo in tretje mesto pa sta osvojila Izolčan Andraž Krek in Koprčan Gregor Novak, ki se bosta v nedeljo v dvojnem četvercu pridružila bratoma Špik. Med lahkimi dvojnimi dvojci sta zmagala Matevž Malešič in Jure Cvet iz Ljubljanice.