Nekateri kazalniki gospodarske klime končno kažejo znake, da smo na poti okrevanja svetovnega gospodarstva. Ta teden so v ZDA objavili podatek o prodaji na drobno, ki je maja zrasla prvič v zadnjih treh mesecih. Rast je v glavnem posledica povečanih nakupov avtomobilov, ki jih z ugodnimi popusti ponujajo prodajalci jeklenih konjičkov največjih ameriških proizvajalcev, deloma pa odraz višje cene goriva. Po pričakovanjih bo fiskalni stimulacijski načrt nekoliko spodbudil potrošnjo, za močnejše okrevanje pa bo potreben še kakšen ukrep. Ameriškim gospodinjstvom se je zaradi znižanja vrednosti premoženja zmanjšal razpoložljivi dohodek, kar jih zdaj bolj kot kadar koli sili v varčevanje.

Stopnja varčevanja se je aprila zvišala na 5,7 odstotka razpoložljivega dohodka, kar je najvišja stopnja po letu 1995. Pozitivne novice prihajajo tudi iz urada za brezposelne, saj se je število tistih, ki prvič prosijo za pomoč za brezposelne, zmanjšalo že tretjič v minulih štirih tednih, in sicer na 601.000.
Prav tako se izboljšuje stanje v avtomobilski industriji v Evropi, saj proizvajalci poročajo o manjših zmanjšanjih prodaje od sprva pričakovanih. To je vsekakor pozitivno vplivalo na gibanje cen delnic – nemški BMW je v minulih dveh tednih pridobil dobrih 15 odstotkov vrednosti, Volkswagen pa kar 21. Na večjo rast Volkswagna je ponovno vplivalo zapiranje kratkih delniških pozicij, kar je povzročilo nekajkratno rast cene delnice že oktobra lani, a tokrat je bil skok le nekajodstoten. Rast delnic BMW pa je bila spodbujena tudi z novico, da so bili uspešni na razpisu za prodajo vozil kitajski vladi.