Državna volilna komisija (DVK) je okoli 3680 poimensko naslovljenih glasovnic na Slovence, ki živijo v Argentini, na pošti v Celju oddala 15. maja in od pošte dobila tudi potrdilo, da je bila pošiljka oddana in posredovana v Argentino, je zatrdil Golobič.

Kot je dejal, so prvo informacijo o tem, da je s pošto v Argentini nekaj narobe, dobili teden dni pred volitvami. Z volilnega odbora na volišču na slovenskem veleposlaništvu so jih obvestili, da "so mnogi volivci izrazili presenečenje, da tokrat niso dobili glasovnic za glasovanje po pošti", je dejal. Prav tako so, kot je pojasnil, od volilnih upravičencev dobili nekaj "vljudnostnih pisem, kjer opozarjajo na problem".

Na DVK pa so po njegovih besedah dobili tudi dopis predstavnika NSi, na katerega bodo lahko odgovorili, "ko v ponedeljek dobijo podatke iz okrajnih volilnih komisij, ali so k njim prišle kakšne glasovnice po pošti".

Ob tem je Golobič pojasnil, da je bilo na volišču na veleposlaništvu 400 oseb, pakete z glasovnicami in drugim volilnim gradivom pa so na volišče poslali preko storitev DHL. Po njegovih besedah "pri vsakih volitvah kdo ne dobi" glasovnice po pošti.

NSi zato državno volilno komisijo poziva, da preveri, "zakaj je bilo toliko slovenskim državljanom onemogočeno izvrševanje volilne pravice, ki jim je dana celo z ustavo", je zapisal Žumer. Kot navaja, namreč težko verjamejo, "da je za nedostavljeno volilno gradivo kriva izključno pošta, saj so prav vsi Slovenci v Južni Ameriki ostali brez glasovnic in s tem tudi brez možnosti glasovanja".

Državni volilni komisiji zato tudi predlagajo, "da se za Slovence v Južni Ameriki podaljša rok za oddajo glasovnic po pošti ali pa se glasovanje tam ponovi".

"Ker vsakokrat znova prihaja do zapletov pri izvajanju glasovanja slovenskih državljanov, ki živijo v tujini, predlagamo resen razmislek o uvedbi sistema internetnih volitev," je zapisal Žumer. Ob tem je navedel dve možnosti, in sicer sistem, ki temelji na certifikatih, ter način elektronskega glasovanja, ki so ga na evropskih volitvah uporabili v Estoniji.

Kot je še zapisal Žumer, so v NSi prejeli "sedem ugovorov iz raznih koncev Argentine, dva iz Brazilije ter enega iz Luksemburga".