Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je težko pričakovani seznam - danes se je iztekel rok za prijavo ekip za SP naslednje leto - objavila s petimi ekipami, ki jih je opremila z zvezdico ter dopisala, da je ta peterica na seznamu pogojno. Pri krovni avtomobilistični organizaciji so peterici McLaren-Mercedes, Brawn-Mercedes, Renault, BMW-Sauber in Toyota dali na voljo še teden dni, da uskladi nesoglasja s FIA in sklene dogovor do 19. junija.

A so se na to takoj odzvali pri Ferrariju, ki je bil, skupaj z Red Bullom in Torom Rossom ter Williamsom, Force Indio in tremi novinci (Campos, Manor in USF1), na "brezpogojnem" delu seznama. Moštvo iz Maranella vztraja, da je njihov vstop v SP 2010 še vedno samo pogojen ter da zadržki, ki so jih napeljali h grožnjam o izstopu iz tekmovanja, še vedno držijo. Italijansko ekipo sta hitro podprla tudi oba iz družine avstrijskega milijarderja Dietricha Mateschitza, Red Bull in Toro Rosso, tako da so uporniška moštva pravzaprav spet tam, kjer so bila ob predstavitvi novih pravil, ki jih namerava FIA uveljaviti že leta 2010 - trdno na nasprotnem bregu.

"Ferrari je 29. maja pristal na sodelovanje v SP formule 1, vendar pod določenimi pogoji. Do danes ti pogoji niso bili izpolnjeni. FIA je kljub temu in kljub odločnemu nasprotovanju Ferrarija moštvo uvrstila kot brezpogojnega udeleženca za SP 2010," so sporočili iz Maranella.

Od vseh moštev v F1 tako za zdaj ostajajo neproblematični samo Williams in Force India, ki sta že pred časom napovedala, da sprejemata vse pogoje FIA - ter si s tem nakopala jezo ostalih moštev ter začasen suspenz iz Združenja moštev formule 1 FOTA -, in novinci. Španski Campos, britanski Manor ter ameriški USF1 so trije novi člani karavane formule 1, ki so prav tako brezpogojno sprejeli vse zahteve FIA.

Namesto pomiritve strasti se zdaj v elitnem avtomobilističnem športu obeta nov oster boj. Obe strani imata močne argumente: uporniška moštva, ki nasprotujejo uvedbi načrtovane 45-milijonske omejitve proračuna, bi lahko ustanovila svoje tekmovanje, FIA pa ima v čakalnici še nekaj moštev, ki so izrazila željo po sodelovanju v F1.