Med junake večera se je vpisal Derek Fisher, ki je pičlih 4,6 sekunde pred koncem rednega dela dvoboja z metom za tri točke izenačil izid na 87:87 in izsilil odločilni podaljšek za Jezernike. Strateg Orlanda je po Fisherjevi trojki nemudoma zahteval odmor, a se je pred zvokom sirene napad ponesrečil. Mickael Pietrus ni zadel, moštvi sta tako morali nadaljevati obračun, ki pa je bil voda na mlin Jezernikom.

"V slačilnici sem ga malce zbodil, češ, kako je mogoče, da trojke mečeš 0:5. Odgovoril mi je na najboljši možni način. Mislim, da on lažje zadane trojko v odločilnih trenutkih kot pa v prvi ali drugi četrtini," je po tekmi povedal Kobe Bryant, Derek Fisher, ki se je v podobnem položaju znašel že leta 2004 v četrtfinalu proti San Antoniju, ko je tudi zadel odločilno trojko, pa mu je odgovoril: "Ta mi pomeni celo več kot tista izpred petih let. Zdaj vem, da smo zelo blizu naslova."

Lakersi v zmagah vodijo s 3:1. Najuspešnejši v metu na koš je bil Kobe Bryant z 32 točkami, ki naskakuje svoj četrti prstan v karieri in prvega brez veterana Shaquille O'Neala ob strani. Zvezdnik je imel tokrat tudi sila mirno roko, ko je brezhibno opravil s prostimi meti (8:8). V vrstah "Magije" se je izkazal turški košarkar Hedo Türkoglu s 25 točkami. Ne gre spregledati niti soigralca Dwighta Howarda, ki je prispeval dvojček: šestnajstim točkam je dodal še izjemnih 21 skokov ter devet blokad, a je tokrat "supermanu" zmanjkalo natančnosti v metu izza črte (6:14). Fortuna mu je obrnila hrbet prav v odločilnih trenutkih rednega dela dvoboja, ko je le 11,1 sekunde pred koncem zgrešil oba prosta strela.

"Žal sem ju zgrešil. V tej sezoni sem veliko delal na prostih metih, vendar ta dva žal nista našla cilja. Ne smem se kritizirati, saj sem nocoj naredil veliko dobrih potez, le prosti meti mi niso šli od rok. Ne smemo povesiti glav. Še vedno verjamemo vase in smo prepričani, da lahko uspemo," je po nesrečnem porazu dejal Howard.

"Kako bi se počutili vi po takem porazu? Slabo, sem prepričan. To je res grozen način za izgubiti tekmo. Imeli smo tri točke prednosti, 11 sekund do konca in še dva prosta meta. Nato pa podaljšek in poraz. Vsi se počutimo slabo, vendar finala še ni konec," je dodal branilec J.J. Redick.

Mariborčan Saša Vujačić je na parket stopil na začetku druge četrtine, ko je zgrešil dve trojki, a je nato z asistenco soigralcu, španskemu zvezdniku Pau Gasolu, pomagal h točkam svojemu moštvu in takratnemu izidu 24:28. Gasol je sicer tekmo končal s 16 točkami in 10 skoki, soigralec Trevor Ariza je imel skoraj enak izkupiček, le s skokom manj.

Odločilna peta tekma bo znova na Floridi, kjer se Jezernikom že nasmiha petnajsti naslov lige NBA. Lanske finaliste so minulo leto premagali košarkarji Bostona. Slednje moštvo sicer vodi s sedemnajstimi osvojenimi naslovi. Če bodo Jezerniki vzeli krono, se bo strateg tega moštva Phil Jackson veselil rekordnega že desetega naslova, kar bi bil en več, kolikor jih je v karieri vpisal Red Auerbach, trenerska legenda Celticsov.