"Letošnji poletni prestopni rok bo izjemno skromen. Svetovna finančna kriza bo posledice pustila tudi na nogometnih klubih, ki si ne bodo morali več privoščiti astronomskih vsot za nogometaše. Zato bomo tokrat priča številnim menjavam nogometašev med klubi, denar pa ne bo igral velike vloge," je v začetku letošnjega leta razlagal podpredsednik AC Milana Adriano Galliani. A kot vse kaže, se je Italijan uštel, ali pa je razlagal, kakšna bo situacija le pri rdeče-črnih. Klubi, kot so Real Madrid, Barcelona, Chelsea in Manchester City, naj bi v poletnem prestopnem roku porabili bajne vsote, da bi v svoje vrste pripeljali največje zvezde.

Pri tem prednjači Real iz Madrida, ki s povratkom Florentina Pereza na predsedniški stolček zopet računa na "galaktično" ekipo. "V letošnjem poletju bomo porabili trikratno vsoto, kot bi jo ponavadi. V Realu morajo igrati najboljši nogometaši na svetu," je Perez razlagal ob ponovnem prihodu na prestol kluba, ki domuje na štadionu Santiago Bernabeu. Besede je podkrepil z dejanji. Kraljevi klub je tik pred tem, da v svoje vrste zvabi Brazilca Kakaja, ki od leta 2003 igra za AC Milan. Real naj bi italijanskemu klubu plačal 68,5 milijona evrov odškodnine, kar bi bil drugi najdražji prestop v zgodovini nogometa. Tudi prvega v rokah drži Real, saj je leta 2001 za prestop Francoza Zinedina Zidana Juventusu odštel 73,5 milijona evrov. Brazilec naj bi podpisal petletno pogodbo, na sezono pa bi zaslužil 9 milijonov evrov. Toda pri Kakaju se Perez ne bo ustavil. Govori se, da želi na Santiago Bernabeu zvabiti še Cristiana Ronalda za okoli 80 milijonov evrov, pa Francka Riberyja za okoli 70 milijonov evrov, želja naj bi bila tudi David Silva in David Villa iz Valencie...

Močno naj bi letos zapravljal tudi Manchester City. Šejk Mansour bin Zayed Al Nahyan, bogati arabski lastnik angleškega nogometnega moštva, naj bi trenerju moštva Marku Hughesu omogočil nakupe v vrednosti kar 290 milijonov evrov. Kljub osupljivemu znesku pa se imena največjih nogometnih zvezd ne povezujejo s klubom. Največji vzrok verjetno tiči v dejstvu, da se angleškemu prvoligašu ni uspelo prebiti v evropska tekmovanja. Do sedaj edina okrepitev je Gareth Barry, ki je za 14 milijonov evrov prišel iz Aston Ville.

Križem rok ne sedi niti ruski mogotec Roman Abramovič. Lastnik Chelseaja je dolgo časa snubil italijanskega stratega Carla Ancelottija in ga na koncu tudi dobil. Za triletno sodelovanje je odštel 10 milijonov evrov. A tu se zgodba ne konča. Chelsea si sedaj želi vezista Milana Andrea Pirla, za katerega Londončani ponujajo 30 milijonov evrov, na seznamu okrepitev se je znašel tudi mladi Brazilec Alexandre Pato. Veliko prahu dviguje tudi španski in evropski prvak Barcelona, ki snubi napadalca Interja Zlatana Ibrahimovića, za katerega ponuja 25 milijonov evrov in Samuela Eto'oja. To je le nekaj špekulacij o prihodnosti največjih zvezdnikov najbolj popularnega športa na svetu, a vsem prav gotovo ne gre verjeti. Nekatere zgodbe o prestopih se vlečejo kot španske telenovele, na koncu pa se iz njih ponavadi ne izcimi prav nič.

Kot vse kaže, nas tudi to poletje čaka pestra nogometna tržnica, kjer se bo zapravljalo ogromno denarja. Vprašanje pa je, od kod ta denar prihaja in koliko se evropski nogometni klubi, ki so več ali manj vsi v rdečih številkah, še lahko zadolžijo. Številke, ki jih odštevajo za igralce, vsako leto rastejo in nič ne kaže, da bi se vse skupaj ustavilo. Naraščajo tudi dolgovi in kaj kmalu se lahko zgodi, da se bo pod težo teh kakšen tudi zlomil.