Ker je ustavno sodišče v minulem mandatu odločilo, da je javno lahko le premoženje, ki ga funkcionarji ustvarijo v času opravljanja funkcije, poziva vlado, naj čim prej pripravi zakon, ki bo upošteval odločbo ustavnega sodišča. Dokler tak zakon ne bo sprejet, pa v Zboru za republiko pozivajo funkcionarje, naj podpišejo etični kodeks, ki so ga oblikovali v prejšnjem mandatu in s katerim bi se zavezali, da javnosti premoženje razkrijejo.

Ogorčeni so tudi nad izjavami predsednika republike Danila Türka, iz katerih je, kot pravi akademik Janko Kos, mogoče razbrati, da je sprejemljivo vse, kar ni protipravno oziroma kaznivo. "To pa je nevarna misel, ki vodi v amoralizem," dodaja. Tudi sociolog Matej Makarovič je prepričan, da bi vztrajanje Golobiča v politiki povzročilo med ljudmi neko splošno prepričanje, da politiki tako ali tako lažejo, kar pa slabi zaupanje v politični sistem in niža participacijo na volitvah, je prepričan Makarovič. Dodaja še, da bi Golobič najbolj prispeval k stabilnosti vladajoče koalicije, če sam ponudi odstop.

Včeraj popoldne pa se je odzval Gregor Golobič, ki je med drugim zapisal, da se je afera o domnevno nezavarovanih posojilih in domnevno neprijavljenem premoženju poleg nedvoumnih dokazov, da je šlo za podtikanja in laži, sprevrgla v absurdno tekmo v tem, kako z množico laži zagotoviti uveljavitev resnice. Pojasnil je, da je o vsem pisno povprašal tudi vse članice in člane stranke, na podlagi tega pa bo v skladu z napovedjo v prihodnjem tednu sprejel in sporočil odločitev.