Glede na to, da v podjetju Ultra za področje elektronskih komunikacij razvijajo visokotehnološke rešitve, so se v opoziciji pa tudi v delu koalicije pojavile domneve, da bi podjetje Ultra lahko pridobivalo posle na področju, ki bi ga po prenosu na MVZT vodil Gregor Golobič (Zares).

Do omenjene poteze je zelo kritičen nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak (SDS), ki je izjavil, da "ni povsem nobenega vsebinskega razloga", zakaj bi elektronske komunikacije in pošto prenašali, "verjetno pa je tu osebni razlog ministra za visoko šolstvo". Po Vizjakovih besedah je Golobič namreč delal na tem področju, razlog za načrtovani prenos pa je po njegovem mnenju v tem, da je Golobič eden od lastnikov Ultre.

Vizjakovemu mnenju se v določeni meri pridružujeta tudi poslanca koalicijske partnerice stranke Zares Luka Juri in Dejan Levanič. Oba sta namreč k omenjeni noveli zakona vložila dopolnilo, v katerem sta predlagala črtanje prenosa elektronskih komunikacij in pošte z ministrstva za gospodarstvo na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, a je to odbor za notranjo politiko zavrnil. Enak predlog so sicer vložili poslanci SDS in vsebinsko podprli poslanca SD.

Kot je pojasnil Juri, se mu zdi slabo, da bi združili regulativo in spodbujanje tehnološkega razvoja, saj posledično lahko pride do omejitve tehnološkega razvoja, glede pošte pa po njegovem mnenju sploh ni razloga za selitev na visokošolsko ministrstvo. "Očitkov opozicije ne morem komentirati, če pa me vprašate, ali sem pripravljen dati roko v ogenj za Gregorja Golobiča, je moj odgovor ne," je v sredo za TV Slovenija izjavil Juri.

Na ministrstvu za gospodarstvo (MG), ki ga vodi Matej Lahovnik (Zares), na več naših vprašanj, med katerimi je bilo tudi vprašanje, ali se s prenosom strinjajo, niso odgovorili. Zadržano so pojasnili, da je bila novela zakona obravnavana na pristojnih matičnih odborih državnega zbora, in pojasnili, da gre za stališča vlade, h katerim nimajo kaj dodati.

"Stvari postavljamo na svoje mesto iz načelnih razlogov," pa je razlog za prenos pojasnil državni sekretar na MVZT József Györkös. Informacijska družba je imela svoje resorno ministrstvo, kamor je sodilo tudi področje elektronskih komunikacij, v mandatu prejšnje vlade pa so to ministrstvo ukinili in delovna področja razdelili med MVZT in MG, je dejal Györkös. "Predvidena združitev dveh direktoratov gre v prid celostnemu urejanju področja informacijske družbe, kar zagotovo prinaša pozitivne učinke in je usklajeno z ustrojem evropske komisije," je zatrdil in opozoril, da Pošta in Telekom kot gospodarski družbi v pretežno državni lasti ostajata pod okriljem MG.

"Če bi želel početi kar koli čudnega, zakaj bi se tako izpostavljal in vsem na očem poskušal pridobiti vpliv na Telekom," je ob očitkih o prenosu dejal minister Gregor Golobič in dodal, da Slovenija na področju elektronskih komunikacij v zadnjih letih nazaduje in da ima večina evropskih držav omenjeno področje združeno v enem resorju. "Razlog za predlog, da se področje elektronskih komunikacij in pošte prenese v naš resor, je izključno to, da ne sme biti v resorju, ki pokriva družbo Telekom, poleg tega je pri nas direktorat za informacijsko družbo, s katerim sodita skupaj, in to je edini argument," je dodal.

Golobič je sicer glede Ultre prepričan, da bo ta lahko še naprej pridobivala posle na javnih razpisih v Sloveniji, saj nad njimi bedijo novinarji, komisije in javnost.