Vsi so poudarili, da Golobiču še vedno zaupajo ter da njegovo lastništvo v Ultri nima nobene zveze z njegovim političnim in ministrskim položajem, zato si želijo, da bi stranko vodil še naprej, prav tako tudi, da bi ostal na ministrskem položaju.

O tem, ali bi v primeru Golobičevega odstopa iz vlade temu sledili tudi drugi ministri iz Zares, pa v stranki včeraj niso želeli špekulirati, saj bi to tako kot Golobičev odstop omajalo stabilnost vlade. Bo pa, če do tega pride, o morebitnem izstopu stranke iz vlade odločalo celotno članstvo stranke, je dejal Pavel Gantar. V SDS pa menijo, da je Golobič lažnivec in da mora odstopiti.

Vodstvo stranke Zares si želi, da Gregor Golobič ostane v politiki

Kot je včeraj dejal sekretar Zares Bogdan Biščak, vodstvo stranke upa, da bo Golobič nadaljeval delo tako v stranki kot v vladi. Po njegovem se je Golobič leta 2008 odločal med dvema slabima odločitvama: razkriti lastništvo in škodovati podjetju Ultra ali ne razkriti lastništva in tvegati, da bo javnost zanj vseeno izvedela, kar se je tudi zgodilo. "V takem položaju bi večina nas ravnala enako. Sam bi storil enako," je dvakrat poudaril Biščak.

Razumevanje za Golobičevo zavajanje javnosti ima tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Pravi, da je Golobič ravnal v skladu z zakonom in transparentno, saj je svoj lastniški delež v Ultri prijavil Kosovi komisiji. "In to je edino, kar v pravni državi šteje," je dodala. Hkrati, pravi, da Ultra v času nove vlade ni dobila nobenega državnega posla, zato torej javni interes zaradi Golobičeve laži ni bil prizadet, "Golobič pa bo za napako plačal bistveno previsoko ceno glede na pogrom, ki se mu dogaja", pravi Pavlinič-Krebsova. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar pa meni, da je Golobič "motnja v politiki", trn v peti mnogim, ki ga zato zdaj željo politično pokopati.

V Zares priznavajo, da je psihoza, ki se je ustvarila okoli Golobičevega lastniškega deleža v Ultri velika in da situacija pred evropskimi volitvami za stranko ni prijetna. Kljub temu si še vedno želijo izvolitve vsaj enega evropskega poslanca.

Včeraj so se pojavile tudi špekulacije o tem, kdo bi prevzel stranko in ministrski stolček, če bi se Golobič ponovno umaknil iz politike. Na mestu predsednika stranke se največkrat omenja Mateja Lahovnika, ki včeraj za komentarje ni bil dosegljiv, ker je bil v tujini, in celo Zorana Jankovića, ki je možnost strankarskega delovanja že zanikal.

V Zares poudarjajo, da Golobič ni edini, ki se je zlagal, je pa edini, ki se je za to opravičil. "In ravno to kaže na njegovo integriteto ter na novo politiko, ki jo zagovarjamo," je dejala Pavlinič-Krebsova. Biščak pa je ob tem izpostavil nekaj imen poslancev, ki aprila lani reviji Manager niso želeli razkriti svojega premoženja, med katerimi je tudi poslanec in predsednik parlamentarne komisije po zakonu o preprečevanju korupcije Branko Marinič, ki je Golobiča že v sredo pozval k odstopu. Sredi decembra, torej mesec in pol po izvolitvi, poročila Kosovi komisiji še ni oddalo 17 poslank in poslancev, od tega kar 11 poslancev SDS, vključno s predsednikom Janezom Janšo, Andrejem Vizjakom, Alenko Jeraj in Francem Pukšičem. Poročila nista oddala niti dva poslanca DeSUS, trije poslanci SD in poslanec Zares ter kranjski župan Damijan Perne.

"V obeh primerih gre za nedopustno ravnanje. Javna laž je v politiki zavrženo dejanje. Če nekdo ne prijavi premoženja po pomoti, je dovolj, če se opraviči, če pa premoženje prikriva zavestno, je to zrelo za odstop," pravi nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant in avtor etičnega kodeksa v času prejšnje vlade.

V SDS pričakujejo, da bo Golobič odstopil. Ob tem izpostavljajo primer Pavla Ruparja, ki je s poslanske funkcije odstopil, ko se je izkazalo, da Kosovi komisiji ni prijavil celotnega premoženjskega stanja, kar je Golobič sicer storil.