Ker več glav več ve, se je Marija Šestak po številnih ortopedskih pregledih v Sloveniji, ki sta jim "predsedovala" ortopeda Rasto Stok in Rok Vengust, odločila, da se odpravi v London še po eno mnenje. Analize so potrdile strokovne slovenske teze, da bolečine v hrbtu niso posledica diskus hernije, temveč vnetih sklepov, zaradi katerih ni potrebna operacija.

"Prva vest, da ni treba na operacijo, je bila izjemno spodbudna. Vsi so nam svetovali, naj se skuša Marija čim bolje pripraviti na svetovno prvenstvo. Dva tedna trenira po prilagojenem programu, še brez šprinteric. Veliko dela s fizioterapevtko Tino Štrumelj. Sedaj nas čaka tritedenski naporni trening, ki bo pokazal marsikaj. Nastop za slovensko reprezentanco na evropskem ekipnem prvenstvu je žal izgubljen. V najboljšem primeru bo Marija začela tekmovati v začetku julija v Lozani, v slabšem primeru konec julija v Monte Carlu ali prva dneva avgusta na državnem prvenstvu v Mariboru," nam je včeraj pojasnil Matija Šestak, mož in trener slovenske troskokaške petnajstmetrašice. "Svetovno prvenstvo ostaja največji cilj sezone. Zaenkrat Marija še ni izgubila toliko treninga, da bi obupali. Lahko se pripravi zelo dobro. In to je naša največja želja," je zaključil Šestak.

Naturalizirana Slovenka ima po dveh uspehih, evropskem in svetovnem dvoranskem prvenstvu, od koder se je vrnila s kolajnama, veliko željo, da se tudi s prvenstva na prostem vrne domov z eno treh najprestižnejših odlik. Na olimpijskih igrah v Torinu in svetovnem prvenstvu v Osaki je bila blizu najboljšim trem, zato je motivacija še toliko večja. Vprašanje pa je, če bo letos po vseh težavah, ki jih ima, sposobna skočiti vsaj blizu 15 metrov, kar je v zadnjih letih, ko je troskok po daljinah močno napredoval, pogoj za doseganje kolajn na velikih tekmovanjih.