Pahor je med drugim povedal, da sta se s Golobičem danes sestala dvakrat. "Kot novinarjem je tudi meni priznal napako in jaz se strinjam, da je bila to napaka. Dejal je, da si želi vzeti čas za premislek," je dejal Pahor. Ob tem je še dodal, da časa za premislek ni na razpolago veliko. Vlada mora po njegovih besedah "zlasti v teh zahtevnih časih kar najbolje opravljati svoje delo.

Golobič je priznal, da je lagal

Prvak Zaresa Gregor Golobič je danes priznal, da je v preteklosti lagal, ko je novinarjem zanikal lastniški delež v nizozemskem podjetju Ultra Sum in s tem v zagorski Ultri. Kot je dodal, pri tem ni šlo za poskus prikrivanja, pač pa je le želel, da Ultra ne bi postala tarča predvolilnih političnih obračunavanj.

"To je bila napaka, za katero se opravičujem in jo obžalujem," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Golobič. Ob tem je poudaril, da bo o posledicah, ki jih bo prineslo to dejanje, zagotovo tekla beseda tudi v nadaljevanju. "Moj namen biti v politiki je bil vedno zelo pogojen in vezan izključno na en pogoj: da se vzpostavi in vzdrži neko temeljno verodostojnost politike," je dejal Golobič.

Kot je poudaril v nadaljevanju, je bil prav to tudi namen njegove vrnitve v politiko in prevzema vodenja stranke Zares. "Mnenje o tem, ali ta moja napaka iz časa volilne kampanje jemlje to temeljno verodostojnost meni in morebiti tudi stranki, da bi lahko uspešno opravljala za mnoge motečo funkcijo v slovenskem političnem prostoru, si bom še ustvaril skupaj s kolegi na ministrstvu, v stranki, na vladi in skupaj s celotno javnostjo, ki bo o vsem še naprej dajala svoja mnenja," je še poudaril Golobič.

Ultra vpletena v tajkunska posojila?

Že pretekli teden so se nekateri slovenski mediji razpisali tudi o tem, da naj bi podjetje Ultra skupaj s povezanimi podjetji pri NLB v preteklosti dobilo za 21 milijonov evrov t.i. tajkunskih posojil, ki naj bi bila brez zavarovanja, do njih pa naj bi prišlo po Golobičevem posredovanju pri vodstvu banke. Golobič je te očitke danes znova zavrnil in pojasnil, da Ultra pri NLB nima več kot dobrih pet milijonov evrov posojil. Ta so po njegovih navedbah zavarovana po vseh bančnih standardih z nepremičninami in drugim premoženjem.

"Izkazalo se je, da so bili vsi krediti pridobljeni v času pred mojo zaposlitvijo v podjetju Ultra, kratkoročni pa v letošnjem letu, ko me tam ni bilo več," je dejal Golobič. Poudaril je, da je bila celotna afera postavljena v kontekst jemanja njegove kredibilnosti in kredibilnosti stranke.

Poleg napada nanj in na stranko, je po mnenju Golobiča šlo tudi za reakcijo na početje, ki "je mnogim predstavljalo oviro na njihovi poti, da bi nadaljevali ali pa na novo pričeli s prakso, ki je bila značilna za prejšnji mandat". "Diskreditacija, ki se je skozi ta primer zgodila, je pokazala, da je odpor proti temu kar počnemo, precejšen in da je stranka s tem pravzaprav na pomembnem položaju branika nekih načel, ki smo jim rekli tudi nova politika," je na današnji novinarski konferenci poudaril prvak Zares.

Glede Ultre je še pojasnil, da je ta že pred državnozborskimi volitvami 2004 postala tarča političnih obračunavanj. Prav zato, da bi se temu izognil pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, je Golobič v medijih navajal le, da je lastnik ene delnice Pivovarne laško, ni pa razkril svojega lastniškega deleža v Ultri.

Kljub temu naj bi ob nastopu funkcije ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo konec decembra lani Golobič svoj lastniški delež v Ultri v skladu z obvezami prijavil komisiji za preprečevanje korupcije, kar je že potrdil tudi njen predsednik Drago Kos.