Cern velja za osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev, kot mednarodna organizacija pod okriljem Unesca pa združuje 20 evropskih držav. Glavni namen organizacije je zagotavljanje raziskovalne infrastrukture, pri čemer gre predvsem za pospeševalnike delcev. Cern tako sodi med najelitnejše znanstvene institucije na svetu, pod njegovim okriljem pa deluje več Nobelovih nagrajencev. Dosežki eksperimentov v Cernu so bili z Nobelovo nagrado doslej nagrajeni dvakrat. V tej organizaciji je bil med drugim zasnovan tudi svetovni splet, ki danes predstavlja znaten del svetovne ekonomije.

V Cernu od nove države članice pričakujejo visoko raven znanstvenega delovanja na področju fizike osnovnih delcev in zadostno usposobljenost industrije nove članice, da je lahko konkurenčna za dobavo izdelkov visoke tehnologije.

Preden država dobi status članice, ima status kandidatke za uvajanje v članstvo. To obdobje traja do pet let. V tem času ima vse pravice članice, razen glasovalne pravice v organih organizacije. V prehodnem obdobju je do 75 odstotkov zmanjšan tudi finančni prispevek kandidatke, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Sodelovanje Slovenije in ženevske organizacije ima sicer več kot 30-letno tradicijo. Okoli trideset slovenskih znanstvenikov, ki delujejo na področju eksperimentalne fizike osnovnih delcev, je s Cernom organizacijsko povezanih v okviru Odseka za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev Instituta Jožef Stefan. Poleg tega je slovenska industrija kljub nečlanstvu v organizaciji projektom v Cernu že dobavila za okoli milijon švicarskih frankov izdelkov s področja visoke tehnologije. Trenutno je v teku tudi sodelovanje na področju razvoja in uvedbe računalniških tehnologij grid.

Članstvo bi Sloveniji med drugim lahko prineslo sodelovanje pri raziskavah, usmerjenih v razumevanje osnovnih gradnikov narave in procesov med njimi, uporabo in ustvarjanje izdelkov visoke tehnologije v družbi vrhunskih strokovnjakov s celega sveta, usposabljanje podiplomskih in podoktorskih sodelavcev, izobraževanje informatikov in ostalih tehniških inženirjev ter prenos in uporabo detekcijskih metod visokoenergijske fizike na druga področja, predvsem v medicino in v meritve v okolju. Pot k članstvu je, kot dodajajo na ministrstvu, običajno podprta tudi z razvojem in dobavo izdelkov domače industrije, kjer naročila Cerna praviloma vzpodbudijo rast prodaje na druge tehnološko zahtevne trge.