Osrednja disciplina ljubljanskega mitinga je bil memorialni tek na 100 m, ki ga je na veselje publike dobil slovenski šprinter Matic Osovnikar. Sicer odličen prijatelj atletov, ki so pred petimi leti tragično umrli v prometni nesreči med prvim in drugim dnem atletskega pokala. Vsi ti bi bili gotovo zelo ponosni na uspešnost prijatelja. »Vsekakor ima memorialni tek poseben značaj, rad pa tudi tekmujem pred domačimi gledalci. Vesel sem zmage,« je pojasnil najhitrejši Slovenec, ki pa z dosežkom 10,53 ni mogel biti zadovoljen.

»Predvsem slaba sta bila štart in zaključek. Ko bom to izboljšal, bodo hitrejši tudi časi. Pričakujem, da bom že junija močno premaknil časovno mejo na 100 m, saj me čaka serija nastopov v Velenju, Solunu, Ostravi in reprezentančnem pokalu v Bergnu, kjer pričakujem najboljšo pripravljenost,« je nadaljeval vzorni profesionalec.

Prestižni slovenski dvoboj na 100 m z ovirami je dobila Marina Tomič, ki je z rezultatom 13,59 skoraj za pol sekunde ugnala Radmilo Vukmirovič. Zanimiv je bil tudi slovenski dvoboj v skoku v daljino, ki ga je s skromnim dosežkom 745 cm dobil Boštjan Fridrih (Jan Žumer 739 cm). Pia Tajnikar je v šprintu na 100 m potrdila, da je ob slovesu Alenke Bikar in odsotnosti Merlene Ottey najhitrejša Slovenka ter vladarka stez mitingov za VN Vzajemne. Zelo skromen je bil Miroslav Vodovnik, čigar krogla ni letela niti 19 metrov, tako da je precej zaostal za balkanskima tekmecema (Alić iz BiH 19,75, Mulabegović iz Hrvaške 19,41), prepričljivo pa ga je ugnal tudi Američan Manz 19,71. V teku na 200 m se je izkazala tudi Sabina Veit (23,66), ki je prepričljivo ugnala Pio Tajnikar (24,01). Pohvale si zasluži tudi Gregor Kokalovič (Krka), ki je izboljšal osebna rekorda na 100 (10,56 – za Osovnikarjem je zaostal le tri stotinke) in 200 m (21,08 – prepričljivo je ugnal Jožeta Vrtačiča in Žumra).

Sicer je bilo sinoči na šišenskem atletskem štadionu čutiti, da je bilo v tekmo vloženega nekaj truda. A le-ta žal ob precej mrzlem in vetrovnem prvem junijskem dnevu ni postregel vsaj s (pol)zvenečimi imeni evropske atletike, ki jih je ljubljanska publika v preteklosti že večkrat videla v Šiški. »Vsekakor bi si atleti želeli še boljšega mitinga, še močnejše konkurence. A realnost je očitno takšna, kot je bila včeraj, zato gre v prihodnosti pričakovati podoben miting,« je zaključil Osovnikar.