Mali delničarji Ilirije, ki so imeli pred skupščino iz leta 2007 v lasti 4,34 odstotka delnic Ilirije, so predlog za sodni preizkus višine denarne odpravnine vložili na kranjsko sodišče ob pomoči Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD). To je sicer ob pomoči cenilcev že na skupščini Ilirije opozarjalo na nepravilnosti cenitve, a ga uprava in večinski delničar Janez Rozman, ki je tudi predsednik nadzornega sveta družbe, nista poslušala.

Brez posluha je ostal tudi predlog VZMD za izvensodno poravnavo v višini 50 evrov na delnico, piše na spletnih straneh združenja. Kot dodajajo, je pri cenitvi, na osnovi katere so izračunali odpravnino v višini 25 evrov, prišlo do številnih nepravilnosti. Cenilec Ilirije je denimo vrednost zemljišča v Ljubljani, na katerem stoji tovarna, ovrednotil po knjigovodski in ne po tržni ceni, poleg tega ni upošteval vpliva poslovanja ostalih odvisnih družb v tujini.

Z zadevo se bo zdaj ukvarjalo Okrožno sodišče v Kranju, ki je konec minulega tedna v uradnem listu objavilo poziv delničarjem, naj vložijo svoje predloge za preizkus višine denarne odpravnine. To lahko storijo v mesecu dni, torej najpozneje do konca junija.