Igralci se lahko na svetovno prvenstvo kvalificirajo na več načinov, eden izmed njih je tudi prek spletnih igralnic pokra. Med njimi je z največ kvalificiranimi igralci daleč v ospredju PokerStars, ki ima trenutno že preko 900 kvalificiranih igralcev za najpomembnejši poker dogodek leta. 

Svetovno prvenstvo v pokru sestavlja serija dogodkov, ki so se začeli 26. maja in bodo trajali vse do 15. julija. V tem času se bo v Las Vegasu odvilo 57 tekmovanj, na katerih se bodo igralci potegovali za denarne nagrade ter zlate zapestnice, ki v pokru veljajo za najvišje priznanje in dosežek. Vrhunec svetovnega prvenstva je t. i. glavni dogodek, ki privabi tisoče igralcev s celega sveta, ki se potegujejo za glavno nagrado, lani vredno 9 milijonov dolarjev, in naslov svetovnega prvaka. Odvijal se bo od 3. do 15. julija, igro pa bodo zaključili pri devetih najboljših igralcih. Ti se bodo za končno zmago in naslov Svetovnega prvaka v pokru za leto 2009 pomerili čez nekaj mesecev, in sicer na dogodku »November Nine«, ki bo potekal novembra.

Bogata zgodovina svetovnega prvenstva v pokru

Začetki svetovnega prvenstva v pokru segajo v leto 1970, ko se je na prvem turnirju pomerilo le sedem igralcev iz ene države, zmagovalca pa so določili z glasovanjem. Leto zatem se je turnirska struktura spremenila in še danes poteka kot klasično tekmovanje v pokru, ki ga poznamo po vsem svetu. Začetna številka udeležencev je skozi leta konstantno naraščala, do skokovitega preobrata pa je prišlo leta 2003 in 2004, ko sta zaporedoma zmagala dva igralca Pokerstars, Chris Moneymaker in Greg Raymer. V teh letih se je na svetovno prvenstvo v primerjavi s prejšnjimi leti udeležilo skoraj trikrat več igralcev.

Letošnje svetovno prvenstvo bo gostilo tekmovalce iz več kot 120 držav, za tekmovanje pa bo postavljenih 295 poker miz. Letošnja posebnost svetovnega prvenstva je tudi svečana podelitev zlatih zapestnic, ki je sicer vsa leta doslej potekala v poznih večernih urah, ko so na prizorišču ostali le najbolj vztrajni igralci in gledalci.