Barcelona je tudi v Rimu nadaljevala svoj letošnji zmagoviti ples. Po naslovu državnih prvakov in španskih pokalnih zmagovalcev je osvojila še najvrednejšo lovoriko, naslov evropskih prvakov, njen tretji po letih 1992 in 2006. Dve leti v ligi prvakov nepremagan Manchester United je bil v boju z zvezdniki Barcelone nebogljen, njihovi zvezni igralci so bili premalo agresivni, predvsem pa brez idej v napadu. Na drugi strani so Španci pokazali svojo tehnično dovršenost, tekmecem so uspešno "skrivali" žogo, tako da so več kot zasluženo Španiji zagotovili 12. evropski naslov.

Glavno vprašanje pred začetkom tekme je bilo, kakšno taktiko bo postavil trener Manchester Uniteda Alex Ferguson. Se bo zgledoval po Guusu Hiddinku, ki je s Chelseajem pošteno namučil Katalonce, ali bo krenil napadalno in s tem tvegal, da pusti znalcem Barcelone, da se razplamtijo po terenu. Na odgovor ni bilo treba dolgo čakati. Tipanja, ki je značilen za pomembne tekme, ni bilo, Angleži so takoj krenili v napad. Že v drugi minuti so si priborili prosti strel, izvedel ga je Cristiano Ronaldo, ki je svojim značilnim udarcem, ko žoga v letu zavija, povzročil veliko težav vratarju Victorju Valdesu. Samo nekaj minut pozneje se je Portugalec spet znašel v ugodnem položaju, z volejem pa je streljal mimo gola.

To pa je bilo praktično vse, kar so pokazali branilci naslova, ki smo kmalu doživeli šok. Barcelona je namreč v svojem prvem resnejšem napadu povedla. Po podaji Andresa Inieste je Samuel Eto'o preigral Nemanjo Vidića in premagal vratarja Edwina van der Sarja. Gol je povsem spremenil potek igre. Španci so zagospodarili na igrišču, predvsem po zaslugi razpoloženih igralcev sredine terena so brez težav nadzorovali položaj na igrišču. Z izjemo dveh prostih strelov Lionela Messija in Xavija si do odmora sicer niso pripravili resnejše priložnosti, toda bili so boljši tekmec, kar pa je bilo še pomembnejše, tekmecem niso dovolili, da se približajo njihovim vratom.

Jasno je bilo, da bo moral Ferguson v odmoru nekaj storiti, če hoče priti do izenačenja. Drugi del je začel s Carlosom Tevezem, kar je napovedovalo še bolj odprto igro. A to je ustrezalo Barceloni. Že v 49. minuti bi lahko povišala svoje vodstvo, ko je Thierry Henry osmešil Ria Ferdinanda, veselje pa mu je preprečil van der Sar. Še bližje drugemu golu so bili v 53. minuti, ko je Xavi s prostega strela z 20 metrov zadel levo vratnico. V 70. minuti pa so gledalci vendarle videli drugi gol v mreži nizozemskega vratarja. Po protinapadu, ki ga je začel Carles Puyol, je Xavi z milimetrsko podajo z desne strani zadel glavo Messija, ta pa je žogo preusmeril za hrbet van der Saara.

Takoj po golu Barcelone se je priložnost spet ponudila Ronaldo, ki bi lahko poskrbel za napeto končnico, ker pa ni bil natančen, je bilo bolj ali manj jasno, da se bodo v Rimu veselili Španci. Do konca je bilo še nekaj priložnosti oziroma polpriložnosti na obeh straneh, za Barcelono je najlepšo zapravil Puyol, za Angleže pa Dimitar Berbatov.

Barcelona se je tako s tretjim naslovom po uspešnosti izenačila prav z Manchester Unitedom. Pred njima so Real z devetimi, Milan s sedmimi, Liverpool s petimi ter Bayern in Ajax s štirimi.