"Vsi smo se strinjali, da je bil poskus jasna kršitev šeststranskih pogajanj (o severnokorejskem jedrskem programu) in resolucij Varnostnega sveta ZN," je ob koncu zasedanja v imenu EU dejal češki zunanji minister Jan Kohout. Države Asema v skupni izjavi pozivajo Severno Korejo, naj ne izvaja novih jedrskih poskusov in naj se vrne na šeststranska pogajanja.

Medtem ko je bilo stališče glede severnokorejskega jedrskega poskusa objavljeno v ločeni izjavil, je bilo mnenje o Mjanmaru ena od 31 točk uradne sklepne izjave. V njej ni izrecnega poziva Mjanmaru, naj izpusti Nobelovo nagrajenko za mir, temveč poziv vladajočemu režimu, naj izpusti politične zapornike in odpravi omejitve za delovanje političnih strank.

63-letna Aung San Suu Kyi je vodja opozicijske stranke, ki je leta 1990 zmagala na parlamentarnih volitvah, vendar vojaška hunta ni priznala zmage. Od takrat je večino časa preživela v hišnem priporu na svojem domu v Yangonu. Trenutno ji sodijo zaradi kršitev pogojev pripora, če bo spoznana za krivo, pa ji grozi do pet let zapora.

Dvodnevno zasedanje Asema je bilo sicer namenjeno krepitvi gospodarskega sodelovanje, a so dnevni red zasenčile razmere na Korejskem polotoku in v Mjanmaru. Predstavniki 45 držav, med katerimi je bilo 30 zunanjih ministrov držav EU, Aseana, Kitajske, Japonske in Južne Koreje, so kljub temu sprejeli vrsto resolucij o sodelovanju v boju proti svetovni finančni in gospodarski krizi.