Politično najbolj pomemben človek je ta trenutek nedvomno prometni minister Patrick Vlačič, ki je doma v Luciji. Sicer pa ta prostor premore še kar nekaj politično prepoznavnih ljudi in družin. Tukaj so recimo doma tudi nekdanji prometni minister Marko Pavliha, poslanka SD Breda Pečan in družina Juri. Aurelio Juri je v evropskem parlamentu nadomestil predsednika vlade Boruta Pahorja, njegov sin Luka Juri pa je v tem mandatu poslanec SD. V parlamentu kot poslanec Zares sedi tudi Aureliev brat Franco Juri, ki ga sicer ljudje bolj poznajo kot publicista in karikaturista, ki je bil precej kritičen do oblasti in koprskega župana Borisa Popoviča, nekdanjega gostinca in državnega prvaka v reliju.

S Popovičem je na slovensko obalo medijsko vstopil tudi odvetnik Franci Matoz, ki je pred dobrim letom iz Divače v Koper preselil odvetniško pisarno in se je pred kratkim tudi preselil v Izolo. Med medijsko izpostavljenimi odvetniki je tudi koprski odvetnik Danijel Starman, ki ima prepoznavne sinove. Jože Starman se med drugim ukvarja z ekološkimi posli v Luki Koper, Janez Starman je uspešen odvetnik, najbolj prepoznaven pa je gotovo Marko Starman, nekdanji državni sekretar na okoljskem ministru in prvi nadzornik Luke Koper, zdaj pa direktor Krajinskega parka Strunjan, kamor se je pred leti preselil tudi lomilec ženskih src Jan Plestenjak. Ker se Plestenjak simpatično trudi biti Primorec, so ga domačini sprejeli medse, Plestenjak pa se veliko druži tudi s tukajšnjim poslovnežem Rajkom Hrvatičem.

Na Obali živi in ustvarja še kar nekaj dobrih glasbenikov, med katerimi je treba izpostaviti Slavka Ivančića, Tulia Furlaniča, Draga Misleja - Mefa, Marina Legoviča in Danila Kocjančiča, ki je tudi oče svetovno znanega didžeja Valentina Kanzyanija. Ženske primorske glasove pa najbolje zastopajo Anika Horvat, ki ima sicer v središču Kopra optiko, Tinkara Kovač, Lara Baruca in Elda Viler. Iz Kopra prihaja tudi najboljši voditeljski par, Darja Zgonc in Edi Pucer, ki vodita oddajo 24 ur. Prav tako so v Kopru doma voditeljica in modna poznavalka Lorella Flego ter igralski par Nataša Tič Ralijan in Gašper Tič. Primorci smo na športnem področju zagotovo najbolj ponosni na izolskega jadralca Vasilija Žbogarja in njegove olimpijske medalje, vsi poznamo tudi nogometaša Mladena Rudonjo in njegov znameniti gol.

Kdo je najpomembnejši in najbolj prepoznaven menedžer na tem območju, pa bi lahko razpravljali v nedogled. Tu so namreč doma močna imena iz gospodarstva in turizma, kot so Bruno Korelič, Janko Kosmina, Vojko Čok, Franc Krašovec, Robert Časar, Andrej Lovšin, Egon Bandelj, Peter Mahnič, Boštjan Aver, Čedomil Vojnič, Marino Antolovič, Ana Žerjal, Enes Lojo...