Brazilski dirkač se je s tretjo zmago pridružil osmim voznikom, ki imajo na slovitem ovalu v Indianapolisu po tri zmage. Pred njim so zdaj le še A.J. Foyt, Al Unser in Rick Mears, ki so na dirki Indy 500 zmagali po štirikrat.

Pot 34-letnega Brazilca do tretjega uspeha na najpomembnejši dirki leta v ZDA pa ni bila lahka. Še pred mesecem dni se je namesto na dirkališču potil v sodnih dvoranah, saj je proti njemu tekel postopek zaradi domnevne davčne utaje; če bi ga spoznali za krivega, bi v zaporu na dirkalnike lahko kar pozabil za šest let. Takoj, ko so ga oprostili, pa se je Castroneves vrnil v ekipo Rogerja Penskeja, dosegel najboljši čas v kvalifikacijah in nazadnje tudi zmagal.

Odločitev o zmagi na 93. izvedbi dirke je padla 18 krogov pred koncem 200 krogov dolge preizkušnje. Takrat so po nesreči njegovih rojakov Vitorja Meire in Raphaela Matosa umaknili rumeno zastavo, Castroneves, ki je sicer vodil zadnjih 59 krogov, pa je dokončno pobegnil Danu Wheldonu in si do konca priboril slabi dve sekundi naskoka. Na tretjem mestu je končala najhitrejša voznica v ZDA Patrickova, kar je zanjo največji uspeh na Indyju.

Za razliko od Penskeja pa je bilo po dirki le malo zadovoljstva v moštvu Target Chip Ganassi. Na stezi so imeli celo dva aduta za zmago, nazadnje pa sta oba dirkača zaradi napak mehanikov v boksih izgubila možnosti za zmago. Najprej so Škotu Dariu Franchittiju, zmagovalcu iz leta 2007, ki je vodil 50 krogov, med postankom - takrat je bil na drugem mestu - prehitro dovolili zapeljati nazaj na stezo, tako da je s sabo odnesel še cev za dolivanje goriva. Na koncu je bil sedmi. Njegov moštveni sotekmovalec Novozelandec Scott Dixon, aktualni prvak serije Indy in lanski zmagovalec, pa je na dirki vodil celo 73 krogov, a je bilo upov na drugo zaporedno zmago konec po zadnjem postanku. Zaradi težav z matico se je zavlekla menjava zadnjega desnega kolesa, tako da je tudi Dixon ostal brez možnosti za najvišja mesta in je končal le na šestem.

Dirko so zaznamovale tudi številne nesreče. Od 33 dirkačev jih je deset dirko končalo predčasno, med njimi tudi Tony Kanaan, Marco Andretti in Graham Rahal. Najslabše se je vse skupaj končalo za Vitorja Meiro, ki so ga s poškodovanimi vretenci prepeljali v bolnišnico, po prvih zdravniških informacijah pa ne bo potreboval operacije, temveč le nekaj tednov mirovanja.