Pretnarjevo nagrado za ambasadorje slovenske književnosti in jezika so letos v okviru srečanja namenili dvema domačima slavistoma, akademiku dr. Matjažu Kmeclu in dr. Andreju Rozmanu, ki sta po mnenju sosveta za podelitev nagrade mednarodno zaslužna za posredovanje in promoviranje slovenske literature.

Herbersteinsko srečanje književnikov od leta 2002 organizirata Velenjska knjižna fundacija in Asociacija Velenika. Ta zdaj že tradicionalni književniški festival se ponaša z mednarodno udeležbo, debatnimi omizji, simpoziji, izvirnimi in prevodnimi literarnimi branji, predstavitvami izbranih mednarodnih književnih revij in antologij prevedene slovenske literature ter s spremljevalnim umetniškim, ekskurzijskim in družabnim programom. Letos se bo v njegovem okviru predstavilo 21 tujih in 21 slovenskih književnih ustvarjalcev in prevajalcev.

Nocoj bodo podelili tudi Lirikonov zlat za vrhunske revialne prevode v slovenščino, za katerega se letos poteguje dvanajst prevajalcev (Tanja Ahlin, Andrej Grilc, Peter Kuhar, Gašper Malej, Maruša Mugerli Lavrenčič, Željko Perović, Tanja Petrič, Draga Rinkema, Đurđa Strsoglavec, Namita Subiotto, Slavica Šavli in Urška Zupanec), dobitnika priznanja Lirikonfestov zlat za najtehtnejši književni esej na evropsko aktualno temo pa tokrat ne bodo razglasili, saj za to nagrado letos ni bil nominiran noben esej.

Poleg predstavitev francoskih revialnih prevodov poezije, festivalske izdaje mednarodne revije za poezijo Lirikon 21 in tretje Lirikonove mednarodne književniške rezidence za nagradna ustvarjalna bivanja slovenskih in tujih književnikov ter prevajalcev umetniške literature se bodo v sklopu srečanj zvrstila tudi koncertna druženja, na ogled pa bo tudi razstava karikatur.

Od lanskega leta je Herbersteinsko srečanje razširjeno v Lirikonfest, pomladni festival liričnih umetnosti v Velenju. Omenjeni festival vključuje še Lirikonove degustacije izbrane sodobne slovenske in prevodne poezije po Sloveniji, sodelovanje v mednarodnih književniških izmenjavah ter podelitev nagrade čaša nesmrtnosti/velenjica ob svetovnem dnevu poezije z osrednjo prireditvijo Akademija Poetična Slovenija.