Košarka je sila nepredvidljiv šport in nič še ni odločenega. Clevelandu ni proti razigranim košarkarjem Magic pomagal niti najkoristnejši igralec prvenstva NBA LeBron James, ki se ga ne brez razloga drži kraljevski vzdevek. V več kot 41 minutah na parketu je zbral za navadne smrtnike neverjetnih 49 točk, zabeljenih s 6 skoki, 8 asistencami, tremi blokadami, dvemi ukradenimi žogami, kar pa ni bilo dovolj za zmago.

V moštvu Orlanda takšnega izkupička ni zbral nihče, a ne gre zanemariti sijajne predstave najboljšega v vrstah Magic Dwighta Howarda (30 točk, 13 skokov), 22 točk Rasharda Lewisa, 14 asistenc in 15 točk turškega košarkarja Heda Turkogluja. Tudi košarkar iz druge postave Orlanda Mickael Pietrus je k zmagi dodal 13 točk, rezervisti Orlanda pa v celoti gledano dodobra prekašali rezerviste Clevelanda.

Čeprav je vpisal najboljši izkupiček na tekmah, odigranih zunaj rednega dela, je LeBron James po poročilih agencij zapustil parket utrujen in opotekajoč se, na njegovem obrazu in obrazu drugega strelca Cavsov Mo Williamsa (17 točk) pa ni bilo mogoče spregledati osuplih pogledov na semafor ob koncu tekme. Onemeli pa so tudi navijači, ki so napolnili tempelj Clevelandske košarke Quicken Loans Areno, ki bo prizorišče tudi petkove, druge tekme v seriji finala vzhodne konference. Tokratni poraz je komaj tretji v 46 tekmah odigranih pred domačim občinstvom.

Morda je k porazu nekoliko prispevalo tudi dejstvo, da košarkarji Clevelanda niso igrali vse od 11. maja, ko so v Atlanti v četrti tekmi konferenčnega polfinala dokončno strli odpor Hawks in si prislužili vstopnico za finale. Prste pa je imela vmes tudi Fortuna. Williams, ki je tik pred koncem prvega polčasa zadel iz neverjetne razdalje 20,1 metra daleč od sredinske črte, je zgrešil koš za dve točki tik preden je sirena označila konec tekme. Pred tem je le pet sekund pred koncem obračuna Delonte West zgrešil met za tri. Odločilni koš, trojko 14,7 sekunde pred koncem je za Orlando, ki je nadoknadil zaostanek v drugem polčasu, dosegel Lewis.

"Gre za veliko zmago. Skozi celo tekmo smo se borili in smo ves čas verjeli v zmago," je dejal košarkar Orlanda Howard, ki si je letos vnovič prislužil nagrado za najboljšega obrambnega igralca, sicer pa velja za četrtega košarkarja tokratnega prvenstva lige NBA. Moštvo Magic je v konferenčnem polfinalu izločilo aktualne prvake, košarkarje Boston Celtics.