FINA je po dvodnevnem zasedanju torej zavrnila le deset modelov, med katerimi pa sta tudi Arena X-Glide in Jaked 01, s katerimi so Francoza Alain Bernard in Frederick Bousquet ter Rusinja Julija Efimova še v aprilu postavljali nove svetovne rekorde. Prav omenjena modela sodita med deseterico, ki zaradi debeline in plovnih lastnosti FINA ne odgovarjata kriterijem mednarodne zveze.

Med 348 modeli kopalk je FINA že atestirala 202 modela, 10 prepovedala, za ostale modele pa je predpisala manjše popravke, ki jih podjetja lahko uredijo v roku 30 dni in prav tako dobijo dovoljenje za uporabo do konca letošnjega leta.

Nova pravila so delno zadela tudi slovensko plavanje, saj so si Slovenci tako kot drugi najboljši izbrali najhitrejše modele kopalk, tudi takšne, ki so izpadli s seznama FINA, oziroma jih bo treba vsaj delno popraviti. "Te zadeve so v tem trenutku kar malce večje od mene in vsekakor bom predlagal, da se že v prihodnjem tednu sestane strokovni svet in da skupaj poiščemo najboljše rešitve za slovensko plavanje. Vsekakor bomo morali slovenskim plavalcem omogočiti, da bodo imeli v Rimu tisto opremo, s katero bodo lahko najhitrejši. Pred tem bomo počakali še na popravljene modele kopalk, ampak že zdaj moramo najti način, da bi reprezentantom do Rima nekako omogočili, da pridejo do prave opreme," je novost pokomentiral slovenski selektor Roni Pikec.

Nova oprema pa ima tudi v slovenskem plavanju širše razsežnosti, saj so nanjo vezani nekateri novi rekordi, predvsem pa dosežene norme za nastop na svetovnem prvenstvu v Rimu. "Jasno je, da so se doseženi rezultati z novo opremo dvignili na mednarodni in domači ravni. Največja težava so zdaj prav norme in sam se nagibam k temu, da bi slovenskim plavalcem do 14. junija omogočili, da z zdajšnjo opremo skušajo doseči norme za SP, saj jih za nazaj ni moč razveljaviti, peščica, ki še lovi rezultate, pa bi imela slabše pogoje, če bi morala čez noč zamenjati opremo. Seveda bom tudi to odločitev prepustil strokovnemu svetu."