Avtor Igor Orlov plovbo umesti med morje in nebo, zato vplivu vremena na morje posveti posebno pozornost. Dogajanja v morju in atmosferi se tako prepletajo, da jih na plovbi ne moremo obravnavati ločeno. Zato je zelo zanimivo in poučno njegovo zgoščeno, vendar razumljivo podajanje znanja iz meteorologije in oceanografije. To vpliva tudi na navigacijo, ki je osrednja tema priročnika. Avtor poudarja, da je določanje položaja in vodenje plovila proti začrtanemu cilju ena najpomembnejših in najlepših nalog pomorščakov. Ti morajo obvladati tudi vrsto pomorskih veščin, ki so natančno opisane in slikovno opremljene.

Posebna pozornost je namenjena varnosti na morju. Avtorjev pristop je še posebno podprl legendarni športni jadralec Dušan Puh, ki je k priročniku prispeval spremni uvod. Ob predstavitvi je namreč poudaril, da varnost na morju ni v plovilih, temveč v znanju in izkušnjah ljudi, ki s plovili upravljajo. Zato so dobrodošli nasveti, kako ravnati v zahtevnih izrednih primerih, ki v praksi niso pogosti in so zato še nevarnejši. Nekateri pomembni znaki, oznake, signali, tabele in navodila so združeni in posebej označeni, tako da jih lahko vsakdo najde tudi med plovbo, ko se znajde v težavah.

Navtični priročnik je zaradi vseh naštetih tem torej več kot le priročnik, kakršne smo poznali doslej. Zgoščeno strokovno in hkrati razumljivo podajanje različnih znanj ter izkušenj, ki se na plovbi združijo v eno temo, je zato nadvse dobrodošlo za tiste, ki se na plovbo šele pripravljajo. Zanimivo pa je tudi za tiste, ki bodo v njem prepoznali potrditve svojih večletnih izkušenj in morda celo odgovore na vprašanja, ki jih doslej še niso našli nikjer drugje. Knjiga zato ni namenjena regatnim tekmovalcem, temveč tistim, ki v plovbi preprosto uživajo.

In kako je Igor Orlov vzljubil morje? Pravi, da je prva morska navdušenja doživel na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Občudoval je njegovo sposobnost napovedovanja vremena, a tega tudi z leti ni razumel. Zato se je odločil za študij meteorologije, ki ga je z diplomo zaključil na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Na Jadralski akademiji v Veliki Britaniji je z odliko zaključil študij "Professional Crew and Skipper Training" in tako pridobil naziv "yachtmaster". Jadral je že na jadrnicah vseh tipov in velikosti, preskusil je zahtevne zimske razmere v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Kot taktik in drugi skiper se je leta 2001 udeležil regate Fastnet in kot skiper prejadral več tisoč milj na 26-metrski jadrnici La Poste. Kot sam pravi, je knjigo "začel pisati" v trenutku, ko je vzljubil morje, pričujoči priročnik pa je res začel nastajati pred štirimi leti, ko je svoje osnutke predstavil Dušanu Puhu, ki je Orlovo namero odločno podprl.