V državah Evropske unije je kar deset odstotkov prometnih nezgod povezanih z uporabo zdravil, ki imajo negativen vpliv na voznikove psihofizične sposobnosti.

Učinki zdravil

Zaspanost, utrujenost, omotičnost, tresavica, motnje vida, nočna slepota, zmanjšana zbranost, zmanjšana sposobnost hitrega odzivanja so le nekateri učinki zdravil, ki zmanjšujejo voznikovo sposobnost za vožnjo. Še večje tveganje pomeni, če sočasno jemljemo zdravila in pijemo alkohol, če jemljemo več zdravil hkrati, če uvajamo novo zdravilo, katerega učinkov še ne poznamo, če jemljemo zdravila, predpisana drugi osebi…

Zloženka Ali sem zaradi bolezni ali zdravil, ki jih jemljem, slab voznik?, ki jo je napisala dr. Majda Zorec Karlovšek iz Združenja za razvoj forenzične toksikologije in drugih forenzičnih ved, opozarja, da zdravila lahko razdelimo na tri skupine. Na tista, ki nimajo vpliva na vožnjo ali je ta vpliv zanemarljiv, na tista z učinkom, primerljivim z od 0,5 do 0,8 promila alkohola, ter na zdravila z močnim in nevarnim vplivom, ki so nezdružljiva z vožnjo.

V Sloveniji uporabljamo oznake o previdnostih pri zdravilih, ki vsebujejo psihotropne snovi. Če je na zunanjem ovoju zdravil narisan rdeče pobarvani trikotnik, je bolje, da ne vozimo. Če takšno zdravilo vzamemo občasno, vprašajmo zdravnika ali farmacevta, koliko časa po zaužitju ne smemo za volan. Druga oznaka je prazen trikotnik - v tem primeru se moramo o možnem učinku na vožnjo posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Nobeno zdravilo ni nedolžno

Tudi zdravila, ki na ovoju nimajo posebnih znakov, lahko v določenih okoliščinah pomembneje zmanjšajo naše psihofizične sposobnosti, na primer tista za zdravljenje visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, kapljice in mazila za oči.

Med zdravili, pri katerih moramo biti posebno pozorni, so tudi pomirjevala in uspavala, pa tudi zdravila za lajšanje bolečin. Sposobnost za vožnjo lahko zmanjšujejo tudi zdravila zoper potovalno slabost ali pomirjevala iz zdravilnih zelišč, ki jih kupimo brez recepta.

Sicer pa morata zdravnik in farmacevt bolniku pojasniti, kako je z možnimi učinki na vožnjo, bolnik pa se mora o tem pozanimati tudi sam in nato ravnati odgovorno. Zloženka Ali sem zaradi bolezni ali zdravil, ki jih jemljem, slab voznik? bo na voljo v enotah AMZS, Petrolovih bencinskih servisih, čakalnicah zdravstvenih domov, bolnišnicah, lekarnah in izpostavah zdravstvene zavarovalnice Vzajemna. (mč)