"Vsa leta smo se močno trudili, da bi tudi druge države povečevale nagradni sklad. Letos smo bili v dogovoru z Avstrijci in Madžari, ki so žal zaradi trenutnega stanja gospodarstva zamrznili organizacijo. Od lani smo naredili nekaj sprememb, s katerimi želimo motivirati tako vrhunske atlete kot tudi srednji nivo slovenske atletike," je pojasnil predsednik strokovnega sveta AZS Martin Steiner.

Največja novost lige bo, da bo letos točkovanje nekoliko drugačno, saj se bodo delile točke po mestih (od prvega do osmega), dodatni bonus točk pa si bodo lahko atleti in atletinje priborili z rekordi oziroma normami (2 točki za rekord v disciplini mednarodne lige, 3 za normo B za nastop na SP in 4 za državni rekord ali normo A). Vsi organizatorji bodo morali v desetih dneh po koncu mitinga zagotoviti najboljšim najmanj 4000 evrov nagradnega sklada za mitinge 2. kategorije in 8000 evrov za prizorišča prve kategorije (Ljubljana, Velenje, Novo mesto in Maribor).

"VN Vzajemne mi pomeni veliko, saj sem praviloma na teh tekmah dosegala norme za velika tekmovanja. Upam, da bo tako tudi letos. Na začetku sezone sem pripravljena dobro, vsi moji cilji pa so usmerjeni na dosežek 11,30, kar je v teku na 100 m norma A za nastop na svetovnem prvenstvu v Berlinu," je pojasnila šprinterka Pia Tajnikar, sicer tudi vzorna študentka arhitekture. "Strinjam se s Pio, da je nagrada dodatna spodbuda, ki hkrati zagotavlja večjo kakovost na tekmah," pa je pripomnila štajerska šprinterka Sabina Veit.

Tudi najboljši slovenski šprinter Matic Osovnikar rad tekmuje pred domačimi gledalci. "Mitingi so izjemna popestritev sezone. Vedno se lahko odločim, da lahko tekmujem na njih, če v določenem času nimam ustreznejše ponudbe iz tujine. Zaenkrat vem le, da bom zanesljivo nastopil v Ljubljani in Velenju," je pojasnil slovenski rekorder kratkih tekov.

Direktor AZS Boris Mikuž je pojasnil, da je projekt mednarodne atletske lige vreden 130.000 evrov, prvi mož Vzajemne Boštjan Aver pa je povedal: "Želimo promovirati zdrav način življenja, kar z vlaganjem v atletsko ligo, v kateri so bili v preteklosti doseženi številni dobri rezultati, tudi naredimo."