Z uspehom med prek 100 igralci, med katerimi je bilo kar 15 velemojstrov iz vseh koncev in krajev, skoraj z vseh celin, si je obetavni Vrhničan priigral tudi drugi velemojstrski bal ter mu sedaj do vstopa med svetovno šahovsko elito manjka le še korak. Na turnirju je igral tudi slovenski velemojster Marko Tratar in delil sedmo mesto.

"Zame je to imeniten dosežek, ker letos zaradi pripravljanja diplome na FDV nisem igral na turnirjih, le ob pisanju diplome sem sem in tja sedel za šahovnico," je povedal absolvent novinarstva, ki pripravlja diplomsko delo s filozofsko naravnanim pogledom na novinarsko etiko. "Sem perfekcionist in zato tudi toliko več časa namenjam diplomi, ko pa bo to za menoj, pride na vrsto zelo resno ukvarjanje s šahom. Nisem zadovoljen s povprečnostjo in zato bi kmalu po diplomi na FDV rad 'diplomiral' tudi v šahu, se pravi dosegel velemojstrski naslov. Študiju sem se sedaj posvetil zato, da kdaj v prihodnosti ne bi bil odvisen zgolj od šaha, ki ga imam sicer silno rad, a bi se nemara lahko nekoč zasitil pehanja za zaslužkom v tej miselni igri. Prišel sem do spoznanja, da v šahu še nekaj zmorem in še nisem izkoristil vsega svojega potenciala, ki, upam, ni tako majhen, le resno se mu moram posvetiti," pravi Matej Šebenik, ki sicer kot bodoči novinar sodeluje na Radiu Študent, "ki je vendarle nekoliko samosvoj, prav po mojem okusu, ker me ustaljeni načini poročanja in novinarskega izražanja ne zanimajo preveč".

In kdaj je v Šebenikovem načrtu tretji, zadnji velemojstrski bal? "Ja, najprej diploma in potem juriš na bal. Sedaj, po drugem balu, mi bo lažje, ker bom lahko več tvegal. V San Sebastianu sem v zadnjih dveh krogih celo nekoliko taktiziral, da se mi priložnost za bal ne bi izmuznila," je še dejal Šebenik, ki je minuli teden prekinil pripravo diplome in se udeležil novega močnega turnirja v Sarajevu ter se spet srečal s svojim prvim in sila pomembnim učiteljem Zlatkom Bašagićem, ki je dolgo svoje bogato šahovsko znanje razdajal tudi slovenskim nadebudnežem. V Sarajevu vselej igra s posebnim veseljem in prav zato se je odločil za sedanji nastop. V slovensko reprezentanco za srednje evropski pokal v Rogaški Slatini ga niso povabili, a mu moštveno šahiranje ni v ospredju. "Se mu pa z veseljem prilagodim, čeprav je šah zadeva individualcev," pravi. "Dvakrat sem igral na podobnih turnirjih in vselej zelo slabo, celo precej ratinških točk sem izgubil," je še dejal Šebenik, ko še ni vedel, da je bila letos slovenska moška reprezentanca precej neuspešna in utegnilo bi se zgoditi, da bi slabše igral tudi on.

Matej Šebenik je eden izmed članov mlade slovenske šahovske garde ob Juretu Borišku in Luku Leniču, ki sta že velemojstra, ter Juretu Škobernetu, ki je še mednarodni mojster. Na slovenskem šahovskem vrhu je za izkušenim velemojstrom Aleksandrom Beljavskim, ki je svoj šahovski zenit verjetno že prešel, velemojster Duško Pavasovič, ob Leniču pa se je poklicno posvetil šahu tudi Marko Tratar, Jure Borišek pa podobno kot Šebenik tačas daje prednost študiju farmacije. Fantje dobro sodelujejo tudi za šahovnicami. Večina njih nima osebnega trenerja, tudi Matej Šebenik ne. "Vem, da zaenkrat še precej niham v formi, a to se dogaja, če igram preveč ali pa premalo. Sedaj bom zastopal tudi svoj matični klub z Vrhnike, ki se je spet uvrstil v slovensko superligo in me čaka precej lepih partij, ker bom najbrž igral na drugi deski. Sicer pa je pomembno, da se zame prava šahovska pot šele začenja in rad bi bil samosvoj, čeravno bi, denimo, nekoč igral tako uspešno končnice, kot jih je nekoč sloviti Raul Capablanca, ali bil nekoč vsaj približno tako uspešen kombinatorik, kot je bil Gari Kasparov."