Že leta krožijo govorice, da je Tito med prvo in drugo svetovno vojno pridobil 30 odstotkov delnic dunajskega hotela Imperial in dve milijardi evrov v gotovini. Ta denar je na računu v Švici in to je verjetno razlog, da je danes 84-letna Jovanka Broz že več kot 30 let brez potnega lista, po poročanju sarajevskega Dnevnega avaza trdi dobro obveščen vir.

Domnevno naj bi se nekdanji srbski voditelj Slobodan Milošević z Jovanko Broz dogovoriti poskušal o prenosu denarja v Srbijo. Pred 15 leti jo je poskušal prepričati v neko vrsto dogovora, a so bili ti poskusi neuspešni. Po Dačićevi napovedi, da bo Jovanka dobila potni list, pa je bil dogovor očitno dosežen, piše Dnevni avaz.

Jovanka Broz bi zdaj lahko razkrila tudi nekatere druge nepojasnjene stvari iz časa Titovega življenja, preden je postal jugoslovanski voditelj. Dnevni avaz pri tem izpostavlja datum njegovega rojstva, ali je igral klavir in nekatere druge podrobnosti.

Dačić trdi, da na srečanju z Jovanko Broz ni bilo govora o denarju. "Nisem o tem govoril. Govorila sva samo o dokumentih, potnem listu in osebni izkaznici, njenem statusu in nekaterih drugih stvareh," je po navedbah Dnevnega avaz dejal Dačić.

Jovanka Broz je sicer že od smrti Tita maja 1980 živela praktično v hišnem priporu. Razlogi za to niso bili nikoli povsem pojasnjeni. Povsem svobodna ni postala niti s političnimi spremembami v Srbiji leta 2000, čeprav se je njen položaj tedaj pomembno izboljšal. Dotlej je bila praktično odvisna od socialne pomoči države, šele po padcu Miloševića pa je začela prejemati tudi pokojnino kot vdova predsednika in dobila je nazaj osebne dokumente. Toda potnega lista pa vse do danes še ni dobila.