V mokrih razmerah se je najbolje znašel Lorenzo, svetovnemu prvaku Valentinu Rossiju pa je šlo vse narobe. Smela poteza z menjavo motorja, na katerih je imel pnevmatike za suho stezo, čeprav se steza še ni posušila, je bila preveč optimistična. Zaradi tega je kmalu končal v pesku, se pobral, odšel še enkrat k mehanikom, nato pa ga je zaradi prehitre vožnje doletela še kazen kroga skozi bokse. "To ni bil moj dan. K sreči ni še nič izgubljenega, čeprav nisem več prvi," je potožil Italijan, ki je po štirih dirkah na drugem mestu, le s točko zaostanka za Lorenzom.

Španec je zanesljivo in brez napake obdržal vodilno mesto, ki si ga je priboril že v prvem krogu, ko je junaško prehitel Pedroso. Ta je nato izgubil še eno mesto, saj ga je prehitel Marco Melandri. Ko je kazalo, da bo na koncu končal tik pod odrom za zmagovalce, je njegova honda še iztisnila nekaj atomov moči. V zadnjem krogu je tako uspel prehiteti moštvenega kolega Andreajo Doviziosa. Po velikih težavah je osmoljenec Stoner osvojil peto mesto in se v skupnem seštevku izenačil z Rossijem na drugem mestu.

"Dirka je bila zelo zahtevna, saj motorjev med dirko ne menjamo prav pogosto. Zelo sem vesel zmage, bistvena pa je bila prava odločitev moštva o menjavi. Če bi šel v bokse krog kasneje, bi lahko veliko izgubil," je po dirki dejal Jorge Lorenzo, nepričakovanega uspeha pa je bil vesel tudi Marco Melandri: "Zdi se mi, kot da vse skupaj spremljam po televiziji. Hvaležen sem moštvu Hayate, ki mi je dalo priložnost. Ko sem videl, da sem po vseh menjavah na drugem mestu, sem se osredotočil le na to, da ostanem tam do konca."

Po dveh dirkah, na katerih ni osvojil niti točke, se branilec naslova v četrtlitrskem razredu Marco Simoncelli vrača na vrh. V Franciji se je drugič zapored uvrstil na stopničke in dosegel prvo letošnjo zmago. Z drugega startnega mesta se je prebil do zmage in na koncu tudi lepe prednosti 18 sekund. Hector Faubel je prvič v karieri končal na stopničkah v razredu do 250 ccm, po dolgem času, nazadnje se je stopničk veselil leta 2006, pa je bil med najboljšimi tremi tudi Roberto Locatelli.