Pot v Brazilijo je minila mirno, za dodatno udobje pa je poskrbelo na pol prazno letalo, tako da si je lahko slovenska odprava, ki jo vodi Kozmusov trener Vladimir Kevo, malce bolj odpočila. "Sprva je bilo nekaj težav zaradi organizacije treninga, a je k sreči tekma prišla kmalu. Tekmovalo je kar pet finalistov z olimpijskih iger v Pekingu, tako da je bila konkurenca močna," je iz Brazilije sporočil Vladimir Kevo in nadaljeval: "Primož je začel nekoliko pazljivo in dosegel daljavo 75,89 m. Svoje dosežke je stopnjeval, najdaljši met pa mu je uspel v peti seriji (77,81 m - op. p.), ko je prevzel vodstvo. Na koncu je imel tudi nekaj sreče s centimetri, saj je Tadžikistanca Dilšoda Nazarova ugnal za štiri centimetre."

"Zadovoljen sem tako z daljavo kot zmago. Najbolj pa me veseli, da sem napredoval v tehniki. Na naslednjih tekmah brazilske turneje v Uberlandii (sreda) in Belmu (sobota) pričakujem daljave okrog 77 metrov," je bil zadovoljen Primož Kozmus, olimpijski prvak iz Pekinga. "Uspel mi je zelo soliden met. Optimistična sem tudi za naprej, saj imam še nekaj rezerve," je sporočila Martina Ratej. V metu kopja je zmagala nekdanja svetovna prvakinja Kubanka Osleydis Menendez (62,74 m), olimpijska prvakinja iz Aten leta 2004.

Osrednja domača tekma je bila v Celju. Ekipna državna prvaka sta pri atletih postala Mass, pri ženskah pa Kronos. Prvič v sezoni je bil na štartu najhitrejši Slovenec Matic Osovnikar, ki je na 100 m z rezultatom 10,74 sicer zmagal, a je z doseženim časom kljub nasprotnemu vetru (- 0,8 m/s) ne more biti zadovoljen. Na začetku sezone se je v teku na 110 m z ovirami izkazal Damjan Zlatnar (13,73, + 1,1 m/s).

Na maratonu Treh src v Radencih je bilo znova množično. Nastopilo je 3378 tekačev ter 3431 pohodnikov po Radencih in okoliških gričih. Vrhunski rezultati tokrat niso bili v ospredju, saj organizatorji niso vabili hitrih tekačev. Kljub temu pa je najhitrejši Slovenec na 42 km Mitja Kosovelj s časom 2,23:10 poskrbel, da je bil dosežek soliden. Pri ženskah je bila najhitrejša maratonka Neža Mravlje (3,04:35). Državna prvaka v polmaratonu pa sta postala Daneja Grandovec (1,21:28) in Tone Kosmač (1,11:08).