Phelps se je prvič po svojem suspenzu pojavil na plavalnem tekmovanju UltraSwim, ki se odvijal v Charlottu v zvezni državi  Južna Karolina. 23-letni plavalec, ki bo 30. junija dopolnil 24 let, je medijem povedal, da je bil incident z marihuano „slaba presoja in zelo neumna napaka“, dejal pa je tudi, da bo odslej bolj pazil s kom se druži.

Phelps se že izredno veseli ponovne vrnitve v bazen. Pravi, da je zadnjih 8 tednov trdo treniral, ter se intenzivno pripravljal na tekmovanje v Charlottu. Zelo se veseli tudi naslednjih olimpijskih iger, ki bodo potekale v Londonu leta 2012.

Priznal je tudi, da je tistega novembrskega dne na zabavi Univerze Južna Karolina ravnal precej neumno. Oblasti so se po temeljiti preiskavi Phelpsovega primera odločile, da mladega plavalca ne ovadijo. „Pokazali smo mu fotografijo in takoj se je za svoje dejanje opravičil, ter dejal, da ni nikoli kadil marihuane, zato nimamo nobenega neposrednega dokaza za ovadbo“, je dejal šerif okrožja Richland, Leon Lott.

Ameriška plavalna zveza je Phelpsa suspendirala za 3 mesece, ter mu umaknila vso finančno podporo v času njegovega suspenza.